Nieuws

15 mei 2022

Historische lijst gevaarlijke punten: minister Peeters schrapte 17 zwarte punten

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters investeerde deze legislatuur al meer dan 34 miljoen euro in de aanpak van gevaarlijke punten van de historische lijst. En met resultaat: het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) kon sinds oktober 2019 17 zwarte punten schrappen van die lijst. Van de resterende 19 zwarte punten wordt er op dit moment op 10 punten gewerkt en voor 9 punten zijn de werken in voorbereiding.

De historische lijst van gevaarlijke punten (ook wel de statische lijst genoemd) dateert uit 2002. In dat jaar maakte het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een lijst op met 809 gevaarlijke of zwarte punten op basis van onder meer ongevallencijfers. Sinds 2018 wordt er gewerkt met een dynamische lijst – die rekening houdt met de recentste ongevalscijfers - maar het opzet is nog steeds om de resterende punten op de statische lijst weg te werken.

Statische lijst

Bij het aantreden van minister Peeters stonden er nog steeds 36 punten op die lijst. Intussen zijn 17 punten weggewerkt door infrastructurele ingrepen, vinden op dit moment werken plaats op 10 punten en zijn de werken in voorbereiding voor de overige 9 punten.

“Het is voor mij een absolute topprioriteit om gevaarlijke punten aan te pakken”, aldus minister Peeters. “Ik trok deze legislatuur dan ook al 34 miljoen euro uit voor de aanpak van de punten op de historische lijst. We geven bij uitvoering altijd prioriteit aan gevaarlijke punten dicht bij een schoolomgeving of op een schoolroute. Het is mijn ambitie om ten laatste in 2024 het laatste gevaarlijke punt op de historische lijst weg te werken.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief