Nieuws

29 mei 2024

Hoppinpunt Hechtel-Eksel wordt officieus Manadalplein en krijgt zes laadplaatsen voor elektrische wagens

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), De Lijn en de gemeente Hechtel-Eksel legden, ter hoogte van het kruispunt Peerderbaan (N73) en Lommelsebaan (N716), in 2022 het hoppinpunt Hechtel Kruispunt aan. Recent werden snelladers geïnstalleerd en vandaag kreeg het plein officieus een nieuwe naam.

“Op het hoppinpunt zijn 95 parkeerplaatsen voorzien en is er plek voor 36 klassieke fietsen onder een overdekte fietsenstalling. Meer nog, we voorzien zes laadplaatsen voor elektrische wagens. Die zijn actief en klaar voor gebruik,” vertelt de Vlaamse minister voor Mobiliteit en Openbare Werken. 

Eerbetoon 

Het braakliggend terrein tussen de Lommelsebaan en Peerderbaan is gebruikt om parkeerterrein te maken voor auto’s en fietsers. “Als gemeente zijn we heel erg tevreden met de investeringen van AWV. Het hoppinpunt Hechtel Kruispunt was in 2022 het eerste regionale hoppinpunt van Limburg en nu kunnen we ook uitpakken met snelladers,” zegt de burgemeester van Hechtel-Eksel.
Het hoppinpunt heet officieel ‘Hechtel Kruispunt’, maar krijgt officieus de naam ‘Manadalplein’. “Op de plaats waar het hoppinpunt nu is hadden Mathieu en Anneke Roemers destijds hun garage. De grond is daarna verkocht aan de gemeente. De officieuze naam ‘Manadalplein’ is een samenvoeging van hun namen. Het is een eerbetoon aan Mathieu en Anneke,” aldus de burgemeester.  

Laadpunten voor elektrische wagens

De twee nieuwe ‘DC’- of snelladers bieden vier laadplaatsen en hebben elk een vermogen van 300 kW. Een kwartier opladen zorgt voor een bereik van 300 km. Naast de snelladers staat ook een ‘AC’- of traaglader met een vermogen van 22 kW, hierdoor kunnen twee voertuigen opladen.

“In 2023 is het aantal elektrische wagens in ons land verdubbeld en de verwachting is dat deze sterke groei nog enkele jaren zal aanhouden,” zegt de CEO van het bedrijf achter de laadpunten. “Met de snelladers kunnen mensen de batterij op korte tijd helemaal opladen, en dat is handig, zeker als er thuis of op het werk geen lader voorhanden is.” De snelladers en traaglader zijn geïnstalleerd en volledig klaar voor gebruik. 

Goed uitgerust

Het hoppinpunt beschikt over 95 parkeerplaatsen, waarvan 6 voor personen met een beperkte mobiliteit, 6 laadpunten voor elektrische wagens en een pakjesautomaat. Voor het comfort van de fietser is het plein uitgerust met een fietsherstelzuil, een overdekte fietsenstalling met 36 plaatsen voor gewone fietsen en 8 buitenmaatse. Verder is er een overdekte wachtzone voor de bushalte en borden met real-time info over de dienstregeling. “Het hoppinpunt is goed uitgerust. In de nabije toekomst zullen nog voorzieningen worden geplaatst, waaronder fietslockers, bewakingscamera’s, laadlockers en overzichtsschermen van De Lijn,” vertelt de minister. 

Met Hoppin zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer voor iedereen. Combimobiliteit staat daarin centraal: het combineren van verschillende vervoermiddelen om vlot een bestemming te bereiken.

Er werden in totaal ongeveer 2000 Hoppinpunten geselecteerd; op ongeveer 600 punten zal Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken uitvoeren. Eind 2023 werkten we aan 190 Hoppinpunten; in 2024 staan circa 140 Hoppinpunten op de planning voor uitvoering.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief