Nieuws

18 oktober 2019

Hypermoderne kartonfabriek goed voor 250 nieuwe jobs

HBVL | DILSEN-STOKKEM De West-Vlaamse producent van golfkarton Soenen bouwt een hypermoderne fabriek aan de Siemenslaan in Lanklaar. Goed voor een investering van 120 miljoen euro en 250 nieuwe jobs.

Het Limburgs provinciebestuur heeft het licht op groen gezet voor Soenen Golfkarton: het West-Vlaamse bedrijf mag een nieuwe fabriek bouwen op de voormalige Bekaertsite in Lanklaar. Eind 2008 sloot de staaldraadproducent de deuren aan de Siemenslaan, 136 mensen verloren toen hun job. Met de sluiting van Siemens en tapijtenfabriek Ralos was dat de derde opdoffer voor de werkgelegenheid in Dilsen-Stokkem.

“Na de sluiting van Bekaert werd het terrein, dat 18,5 hectare groot is, gekocht door de familie Soenen”, vertelt gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening Inge Moors (CD&V). “Onder hun impuls werden de oude bedrijfsgebouwen afgebroken en is het terrein gesaneerd. Vandaag levert de provincie de vergunning af voor de bouw van een hypermoderne fabriek voor de productie van golfkarton.”

Kartonnen dozen

Begin 2022 moet de nieuwe vestiging van Soenen Golfkarton de deuren openen. Soenen investeert er ruim 120 miljoen euro in een fabriek die de meest moderne in zijn soort zal zijn in Europa. De totale bebouwde oppervlakte zal 113.000 m2 bedragen. Eens het nieuwe bedrijf op kruissnelheid zit, biedt het plaats aan 250 werknemers.

Soenen Golfkarton werd in 1964 door Louis Soenen-Detilleux opgericht, in 1980 nam kleinzoon Louis Philippe de fakkel over. Hij bouwde de onderneming uit tot een van de modernste producenten van kartonnen verpakkingsdozen. Bij Soenen in het West-Vlaamse Hooglede werken vandaag 200 mensen, het bedrijf realiseert een jaaromzet van 80 miljoen euro.

Meer dan een hub

In 2011 maakte Soenen bekend dat de vestiging in Limburg dienst zou doen als logistieke hub voor Nederlandse en Duitse klanten. Die plannen zijn intussen bijgesteld. “De bouwhoogte op het industrieterrein in Lanklaar was toen wettelijk beperkt”, weet Vlaams minister en titelvoerend burgemeester van Dilsen-Stokkem Lydia Peeters (Open Vld). “Daar hebben we in 2015 wat aan gedaan. Uiteraard zijn we erg blij dat het bedrijf nu de schup in de grond kan steken.”

Ook voor de werkgelegenheid in het Maasland is dit een opsteker. “Vooral voor onze laaggeschoolden is dit positief nieuws”, beaamt huidig burgemeester Sofie Vandeweerd (Open Vld). “In 2009 bedroeg de werkloosheidsgraad gemiddeld 9 procent, vandaag is dat 6,8 procent. Het gaat dus stilaan de goede kant op. Samen met de 230 nieuwe jobs van het vakantiepark Terhills Resort in Eisden-Lanklaar, ziet de toekomst er nu rooskleuriger uit dan elf jaar geleden.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief