Nieuws

6 februari 2022

Indrukwekkend: Plaatsing grote fiets- en voetgangersbrug over afgesloten Ring rond Brussel

BRUSSEL – Langs het traject van de hogesnelheidstrein (HST) tussen Leuven en Brussel, plaatste De Werkvennootschap vannacht een 168 meter lange fiets- en voetgangersbrug over een afgesloten Ring rond Brussel in Machelen-Diegem. De brug vormt het sluitstuk van de fietssnelweg F3 en maakt fietsen tussen Leuven en Brussel een flink stuk veiliger, sneller en comfortabeler. Dankzij verbindingen met het station van Diegem en diverse bedrijventerreinen in de buurt krijgt duurzaam woon-werkverkeer in de regio een flinke boost. Eind maart is de fietsroute volledig klaar en aangesloten op het aangrenzende fietsnetwerk. Een investering van in totaal 24 miljoen euro, door de Vlaamse Overheid, de provincie Vlaams-Brabant die 8 miljoen euro bijdraagt en de de gemeentes Machelen en Zaventem. De Ring was in beide richtingen afgesloten tot zondagochtend 8 uur. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters kijkt alvast uit naar deze realisatie: “De Vlaamse Overheid heeft de ambitie om tegen 2035 de helft van de verplaatsingen in de Vlaamse Rand duurzaam te maken. Investeren in performante infrastructuur is daarbij een belangrijke voorwaarde. Enkel zo krijgen we meer mensen op de fiets en aan het wandelen. De bouw van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug op de F3 HST-route is een toonbeeld van onze ambitie. De brug kort het bestaande traject tussen Zaventem en Machelen met maar liefst 4 km in. Fietsers en voetgangers hebben de brug ook helemaal voor hen alleen, zonder autoverkeer. Het is trouwens de eerste brug die we binnen het project Werken aan de Ring bouwen over de Ring. Dat het net een fietsbrug is, maakt het symbolisch mooi.”

Veiliger, sneller en comfortabeler fietsen tussen Zaventem en Machelen-Diegem

De F3 tussen Leuven en Brussel is een van de oudste en meest druk bereden fietssnelwegen in Vlaanderen. Maar wie momenteel de Ring oversteekt tussen Zaventem en Machelen-Diegem heeft geen veilige optie. Met de nieuwe fiets- en voetgangersbrug lossen we dit probleem op. Meer nog: het nieuwe traject is meer dan 4 km korter dan de oversteek via de brug aan de Henneaulaan. 

Ook aan het comfort is de nodige aandacht besteed. De fiets- en voetpaden zijn in totaal 5 meter breed. De brugwand schermt de fietsers af van de naast rijdende treinen. De verlichting voor het fiets- en wandelpad op de brug is discreet in deze afschermende wand verwerkt.

Ideaal alternatief voor de wagen…

Zowel in Zaventem als in Machelen-Diegem krijgt het tracé aftakkingen naar diverse bedrijventerreinen in de buurt. Ook het station van Diegem wordt aangesloten. Op die manier biedt de fietssnelweg een geschikt alternatief voor de wagen. Niet in het minst bij woon-werkverkeer. Maar ook het schoolverkeer tussen Machelen en Zaventem krijgt zo een veilige oversteek over de Ring.

… zeker ook tijdens de grootschalige wegenwerken aan de Ring

Het programma ‘Werken aan de Ring’ voorziet heel wat grootschalige infrastructuurprojecten op de Ring rond Brussel. Zo is de Vlaamse Overheid in de regio Zaventem momenteel bezig aan de Henneaulaan en werkt men straks aan het viaduct van Vilvoorde en het verkeerscomplex aan de luchthaven. Wie kan, vermijdt de files en laat de wagen beter thuis. Het is dan ook geen toeval dat voorrang wordt gegeven aan de realisatie van fietsprojecten. Zo bieden we autobestuurders een snel en comfortabel alternatief om de werken nu en in de toekomst te mijden.

Hinder tijdens drie weekends

Het plaatsen van de 168 meter lange brug over zowel de Ring (R0) als de aangrenzende Woluwelaan (R22) is een delicaat werk. Daarenboven willen we de hinder voor het verkeer zoveel als mogelijk beperken. De aannemer plaatst de brug daarom in drie nachtelijke fasen, gespreid over drie weekends. Planning steeds onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden als het weer.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief