Nieuws

26 februari 2021

Inzet verhuurvoertuigen met bestuurder naar vaccinatiecentra vanaf nu ook mogelijk

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit, neemt de nodige maatregelen zodat de volledige taxivloot kan ingeschakeld worden om mensen naar vaccinatiecentra te krijgen. In de meer perifere gebieden zijn er minder gewone taxi’s, dit zijn juist wel de gebieden waar er nood aan is aan meer voertuigen om tot vaccinatiecentra te geraken. Door nu ook de vloot van voertuigen toe te laten die werken via het systeem van ‘verhuur van voertuigen met bestuurder (VVB)’ verhoogt de capaciteit met ongeveer 800 tot 1000 voertuigen.

Per vaccinatiecentra voorziet minister Peeters momenteel al in een mobiliteitsbudget om hen te ondersteunen voor zowel voor het organiseren van het vervoer voor personen met een mobiliteitsbeperking als het versterken van het collectief vervoer via belbussen, private busbedrijven of taxidiensten

Door de tijdelijke wijziging aan het Besluit Vlaamse Regering kunnen lokale besturen exploitanten van VVB inschakelen voor het vervoer van personen van en naar een vaccinatiecentrum. Dit het kader van de vaccinatiecampagne tegen COVID-19. De opschorting maakt het mogelijk om VVB tijdens en voor de duur van de vaccinatiecampagne in te zetten per rit i.p.v. per gebundelde opdracht van ten minste 3 uur.

“We moeten de bereikbaarheid van en naar onze vaccinatiecentra zo laagdrempelig mogelijk houden zodat we aan een maximum aantal mensen geraken die zich laat vaccineren. Daarom kunnen we door de opschorting wat betreft de regelgeving voor taxi’s en luchthavenvoertuigen, ook deze vervoersmogelijkheden opnemen in de mobiliteitsmix tijdens de vaccinatiecampagne”, duidt minister Peeters.

Verschillende vaccinatiecentra willen taxi’s inschakelen maar In de gebieden waar veel taxi’s nodig zijn, blijkt een beperkt voertuigenpark beschikbaar. Het inschakelen van de exploitanten van diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder (VVB) helpt dit mee oplossen, zo zijn er 800 tot 1000 voertuigen in Vlaanderen. 

“Op deze manier steunen we ook dit gedeelte van de taxisector die zwaar getroffen wordt tijdens de coronacrisis”, besluit minister Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief