Nieuws

28 mei 2020

Jeugdverenigingen reizen ook deze zomer voordelig met De Lijn naar hun bivakplaats

Busrit aan 1,60 euro per reiziger dankzij tussenkomst Vlaamse Overheid

Erkende jeugdbewegingen kunnen ook deze zomer weer voordelig met een bus van De Lijn naar hun bivakplaats reizen.Dankzij de tussenkomst van de Vlaamse Overheid betalen zij slechts 1,60 euro per reiziger (groepsticket). Ook indien De Lijn een versterkingsrit moet inleggen, geldt dit voordeeltarief. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) en Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) zetten samen met De Lijn hun schouders onder dit initiatief. Hiermee bieden zij jeugdbewegingen praktisch, betaalbaar en vooral ook duurzaam vervoer naar en van hun zomerkamp (van 1 juli t.e.m. 2 september).

Steuntje in de rug voor jeugdbewegingen

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “In 2019 werden er maar liefst 210 ritten in het kader van kampvervoer verzorgd door de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn. De vorige Vlaamse regering heeft dan ook beslist om het kampvervoer te verankeren in het vaste aanbod. Voor de jongeren die de dienstverlening van De Lijn nog niet kennen, is dit een uitgelezen kans om te proeven van hun veilig én duurzaam openbaar vervoer. Als minister van Mobiliteit ben ik opgetogen dat het departement kan meewerken aan een leuke zomer voor jongeren in deze bijzondere omstandigheden. De veiligheidsvoorschriften blijven hetzelfde als op het reguliere vervoer.”

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle: “De jeugdkampen zullen anders zijn door de coronacrisis, maar daarom niet minder plezant. De komende weken wordt het puzzelen, overleggen en organiseren voor veel jeugdbewegingen, want de bijkomende maatregelen brengen extra werk met zich mee. Ik ben alvast tevreden dat we hen kunnen steunen door veilig, betaalbaar en duurzaam vervoer aan te bieden volledig afgestemd op de richtlijnen en maatregelen. De Lijn zal zo ook tijdens deze speciale zomer een partner zijn van onze jeugd en jeugdorganisaties.”

Versterkingsrit naar je bivakplaats tijdig aanvragen

Reis je naar je zomerkamp met een groep van meer dan 45 personen, dan kan je de groep opsplitsen over verschillende ritten of je kan een versterkingsrit aanvragen. Ook bij een versterkingsrit reis je nog steeds aan 1,60 euro per persoon. De Vlaamse Overheid past de rest van de kostprijs bij. Aan de aanvraag zijn wel enkele regels gebonden.Zo mag de verplaatsing maximum 50 km lang zijn en zowel de vertrek- als de aankomsthalte moeten gewone haltes van De Lijn zijn. Deze versterkingsritten kunnen enkel buiten de spitsuren ingelegd worden.

Belangrijk is dat de versterkingsritten tijdig aangevraagd worden: voor zomerkampen in de maand juli moet de aanvraag gebeuren voor 15 juni; voor zomerkampen in augustus, is dat voor 1 juli.

Reserveren kan vanaf nu via de website van De Lijn : www.delijn.be/opkamp. Daar vind je ook alle info en voorwaarden terug.

Reizen aan 1,60 euro op vaste lijnen

Van 1 juli tot en met 2 september kunnen erkende jeugdbewegingen gebruik maken van deze goedkope formule. Ligt er een halte bij je kampplaats in de buurt en reis je in een groep kleiner dan 45 personen, dan kan je een vaste lijn gebruiken. Reserveren is dan niet nodig maar minister Lydia Peeters benadrukt dat de begeleiders hun gezond verstand moeten gebruiken en groepen opsplitsen indien nodig: “Met een grote groep aan jongeren zal het moeilijker worden om afstand te houden op de bus. Daarom is het in eerste instantie belangrijk dat iedereen verplicht zijn of haar mondmasker draagt. In tweede instantie kijk ik naar de begeleiders om een groep op te splitsen indien dat mogelijk is”.

Met een groepsticket betaal je slechts 1,60 euro per reiziger. Het groepsticket moet wel op voorhand aangekocht worden in de Lijnwinkel, want op de bus zelf kan je niet meer met cash betalen. Uiteraard kan je ook met andere vervoerbewijzen reizen, bijvoorbeeld een Buzzy Pazz of Lijnkaart.

Corona-proef

De veiligheidsvoorschriften voor het kampvervoer zijn dezelfde als deze voor het regulier openbaar vervoer. Met andere woorden: iedereen ouder dan 12 jaar moet een mondmasker dragen. Jeugdbewegingen nemen voor ze op pad gaan met bus en tram best ook nog een kijkje op delijn.be/vlotenveilig voor de meest recente richtlijnen i.v.m. Covid-19.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief