Nieuws

29 november 2023

Kans op gladheid vannacht en morgenvroeg door lokaal winterse buien

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) waarschuwt voor mogelijk gladde wegen en fietspaden vannacht en morgenvroeg, in het bijzonder in het oosten en centrum van het land. Het is de eerste keer dit winterseizoen dat strooiwagens op wegen en fietspaden uitrijden.

Vannacht en morgenvroeg is er kans op winterse neerslag. In het oosten en centrum van het land schommelen de wegdektemperaturen rond het vriespunt. Daar waar neerslag valt op een wegdek met negatieve temperatuur, kan gladheid ontstaan.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peetersroept bij deze winterprik bestuurders en fietsers op om extra voorzichtig te zijn. “313 strooiwagens en 202 fietspadstrooiers staan klaar om uit te rijden waar nodig. We willen fietsers en bestuurders toch op het hart drukken om vannacht of morgenvroeg extra voorzichtig te zijn op de baan. Pas je rijstijl aan, hou voldoende afstand en wees alert.”

Opnieuw 103.000 ton in voorraad

Er wordt zoveel mogelijk gestrooid vóór het glad wordt. Daarbij helpt het gladheidsmeetsysteem (GMS) dat voorspelt waar het glad wordt door informatie van wegdeksensoren en infraroodcamera’s te combineren met informatie van het KMI. Ook weggebruikers kunnen helpen in het voorspellen waar het glad wordt, door regen en sneeuw te melden in de KMI-app.

Sinds de start van de metingen in 1982 wordt gemiddeld een 39.000 ton nat zout gestrooid. Voor dit winterseizoen is opnieuw 103.000 ton beschikbaar.

Winteractieprotocol met mobiliteitsorganisaties

Ook deze winterperiode blijft het winteractieprotocol (WAP) actief. Het WAP is een intensieve samenwerking tussen AWV, de Federale Wegpolitie, het KMI, De Lijn, het Vlaams Verkeerscentrum, de provinciebesturen, de Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), de Fietsersbond, VAB, Touring, Transport en Logistiek Vlaanderen, Febetra en UPTR. Het WAP optimaliseert de interne communicatie en beschrijft welke acties genomen worden in winterse omstandigheden. Door de krachten te bundelen worden alle weggebruikers snel en correct geïnformeerd.

Onderweg melding krijgen van een traag rijdende strooiwagen op je route? Gebruik één van de verkeersapps aangesloten op Mobilidata. In de toekomst komen hier meer apps bij.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief