17 september 2024
Fietstellers tonen stijging in fietsverkeer naar school en werk
Lees meer
Nieuws
22 november 2021
Met wegdektemperaturen net onder het vriespunt kan het komende nacht en morgenochtend opletten zijn voor lokale gladheid. De omstandigheden van het moment bepalen welke actie nodig is, maar in heel Vlaanderen staan strooiwagens klaar om wegen en fietspaden ijsvrij te houden.
Met 103.000 ton strooizout in voorraad wil het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) dit winterseizoen de Vlaamse wegen en fietspaden ijs- en sneeuwvrij houden. “Die voorraad volstaat om zelfs bij extreme weersomstandigheden de winter door te komen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Sinds de start van de metingen in 1982, wordt gemiddeld iets minder dan 40.000 ton zout gestrooid per winterperiode. De winter van 2009-2010 gaf het hoogste verbruik met 84.700 ton.
Bij een algemene strooiactie kunnen 313 strooiwagens voor autosnelwegen en gewestwegen uitrijden; 198 wagens staan klaar voor het ijs- en sneeuwvrij houden van de fietspaden. Met 314 strooiroutes dekt AWV 7000 km gewest- en autosnelwegen en 7700 km fietspaden. Voor elk van deze routes staat een strooiwagen en sneeuwploeg ter beschikking. De strooiwagens zijn uitgerust met een GPS-systeem dat de chauffeur begeleid in het strooitraject. Dit systeem is ook voorgeprogrammeerd zodat de strooibreedte aangepast wordt aan de weg. Zo wordt efficiënt en zuinig gestrooid.
AWV neemt haar strooibeslissingen op basis van het GladheidMeetSysteem (GMS), een digitaal dashboard dat de gladheid op onze wegen voorspelt door weergegevens van het KMI te combineren met een wegenweermodel.
“Sinds vorig jaar helpen ook waarnemingen van burgers bij gladheidsbestrijding”, duidt David Dehenauw, hoofd weerbureau van het KMI. “Via de KMI-app kan iedereen informatie geven over de weersomstandigheden waar hij/zij zich bevindt. Vooral bij onvoorziene sneeuw- of ijzelvorming kan informatie van burgers belangrijk zijn”.
Tijdens het vorige winterseizoen tussen oktober 2020 en april 2021 werden 34.693 waarnemingen van burgers voor het Vlaamse grondgebied geregistreerd.
Steden en gemeenten kunnen vanaf dit jaar ook een melding krijgen dat er gestrooid wordt in hun district. “Die melding is slechts aanvullende informatie. Het is belangrijk om te beklemtonen dat lokale besturen zelf actief informatie inwinnen om te beslissen waar te strooien op de eigen lokale wegen,” benadrukt minister Peeters.
Afgelopen jaren viel het op dat de Vlaming ook bij temperaturen onder het vriespunt blijft fietsen. Die fietsreflex wil de minister ook tijdens de winter blijven aanmoedigen.
"AWV zet alles op alles om de fietspaden langs gewestwegen tijdens de mogelijke winterprikken zo veilig mogelijk te houden”, zegt minister Peeters. “Automobilisten vragen we met aandrang om ook bij winterse weersomstandigheden extra waakzaam te zijn en rekening te houden met de actieve weggebruiker. Fietsers mogen namelijk van de rijbaan gebruik maken indien het fietspad moeilijker berijdbaar is.”
Ook deze winterperiode is het winteractieprotocol (WAP) actief. Het WAP is een intensieve samenwerking tussen AWV, de Federale Wegpolitie, het KMI, De Lijn, het Vlaams Verkeerscentrum, de provinciebesturen, de Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), VAB, Touring, Transport en Logistiek Vlaanderen, Febetra en UPTR. Het WAP optimaliseert de interne communicatie en beschrijft welke acties genomen worden in winterse omstandigheden. Door de krachten te bundelen met transportfederaties en automobilistenverenigingen kunnen alle weggebruikers snel en correct geïnformeerd worden.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) roepen ook deze winter de hulp in van weggebruikers bij de gladheidbestrijding van de Vlaamse wegen. Via de KMI-app kan iedereen zelf waarnemingen doorsturen.