Nieuws

15 maart 2021

Keerpunt met veilige fietsoversteek en extra rijstroken op Rijksweg tussen Dilsen en Rotem

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Het Agentschap Wegen en Verkeer zal dit jaar de N78 Rijksweg in Dilsen-Stokkem tussen Dilsen en Rotem grondig vernieuwen met het oog op meer fietsveiligheid en een betere doorstroming. Aan weerskanten van de gewestweg komen vrijliggende eenrichtingsfietspaden. De aansluiting met de Ritserstraat wordt ingericht als keerpunt voor verkeer met een veilige fietsoversteek. Bovendien krijgt de Rijksweg in elke richting een extra rijstrook en een gesloten middenberm.” Het openbaar onderzoek voor de omgevingsvergunning loopt nu, de werken zijn voor de tweede jaarhelft voorzien.

De N78 Rijksweg in Dilsen-Stokkem wordt vernieuwd tussen Dilsen en Rotem. Concreet loopt de projectzone van iets voorbij de Hoogbaan x M. Stansstraat tot net voor het lichtengeregeld kruispunt met de N757 Kempenstraat in Rotem. 

Veilige fietsoversteek aan nieuw keerpunt Ritserstraat 

Aan weerskanten van de rijweg vrijliggende eenrichtingsfietspaden van 2 meter breed. Tussen de rijweg en het fietspad wordt een groenstrook aangelegd. Ter hoogte van de Ritserstraat voorziet AWV een beveiligde fietsoversteek. Daar kunnen fietsers in twee tijden veilig de rijweg oversteken. Op deze plek komt er ook een keerpunt voor gemotoriseerd verkeer, waarin de fietsoversteek wordt geïntegreerd. De Rijksweg krijgt binnen de projectzone een opstaande, niet-overrijdbare middenberm die beide weghelften van elkaar zal scheiden.

Lydia Peeters, Vlaams Minister van Openbare Werken en Mobiliteit: “De combinatie van vrijliggende fietspaden en een fietsoversteekpunt moeten de fietsveiligheid gevoelig verhogen. Gelet op de verschillende scholen in de omgeving investeren we zo meteen in veiliger schoolgaand fietsverkeer tussen Dilsen en Rotem. De rijweg zelf krijgt ook een make-over. Er zal in elke rijrichting een extra rijstrook bijkomen, vergelijkbaar met het stuk rijweg tussen Rotem en Elen. Dit zal een serieuze verbetering betekenen voor zowel de doorstroming als de veiligheid.”

Uitvoering werken tweede helft 2021

Nog tot begin april loopt een openbaar onderzoek voor de omgevingsvergunning van dit project. De uitvoering van de werken is ten vroegste voorzien vanaf augustus, en zullen een drietal maanden in beslag nemen.

Tijdens de werkzaamheden kan het verkeer tussen Dilsen-Stokkem en Maaseik steeds in elke richting over één (versmalde) rijstrook rijden. Fietsers volgen een omleiding langs de werf. De Ritserstraat zal mogelijk in functie van de werken tijdelijk worden afgesloten ter hoogte van de Rijksweg.

Alle info op www.wegenenverkeer.be/dilsen-stokkem

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief