Nieuws

19 januari 2024

Laatste ingrepen voor spitsstrook E314

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert de komende weken de laatste werken uit aan de spitsstrook van de E314 voor het verkeer richting Leuven/Brussel. Verschillende aannemers zullen in opdracht van het agentschap markeringswerken uitvoeren, bewakingscamera’s installeren en extra vangrails plaatsen. De werken zullen vanaf 22 januari geregeld hinder met zich meebrengen, ook tijdens de ochtendspits richting Leuven/Brussel. Volgens de huidige planning zal de spitsstrook een van de komende weken opengesteld worden voor het verkeer. Zodra er een datum bekend is, zal het agentschap die communiceren.

Een rijstrook afgesloten voor veiligheid arbeiders (let op: aanzienlijke verliestijden voor ochtendspits richting Leuven/Brussel)

Op 16 januari zijn de werken gestart. De markeringsploegen verwijderen de bestaande markeringen die in de huidige toestand de pechstrook aanduiden, en plaatsen in de plaats daarvan de lange witte strepen die in de toekomst de spitsstrook zullen aanduiden. Om de werken veilig te kunnen uitvoeren, zal Wegen en Verkeer in de week van 22 januari plaatselijk de rechterrijstrook en de pechstrook afsluiten. Het Verkeerscentrum verwacht dat de ochtendspits op de E314 richting Brussel / Leuven dan aanzienlijk zwaarder zal zijn dan gewoonlijk. Op welke dagen de afzettingen zullen gebeuren en hoe lang deze periode zal duren, is nog niet bekend. Zodra er een meer gedetailleerde planning beschikbaar is, zal het agentschap die delen met de pers en de weggebruikers.

Dynamisch beheer

Naast de markeringen, zal Wegen en Verkeer ook bewakingscamera’s en vangrails plaatsen. “De camera’s maken deel uit van het dynamisch beheer van de spitsstrook. Dankzij die camera’s, de meetlussen in het wegdek en de digitale borden (de ‘rijstrooksignalisatie’), kunnen de verkeersleiders van het Verkeerscentrum het verkeer op de snelweg in goede banen leiden”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Wat is een spitsstrook?

Een spitsstrook is een extra rijstrook aan de rechterkant van de snelweg. Op drukke momenten, tijdens de avond- of ochtendspits en bij evenementen, zorgt de spitsstrook voor extra capaciteit zodat het verkeer vlotter kan doorrijden. Als de spitsstrook open is, geldt ze als de meest rechtse rijstrook. De dynamische borden boven de snelweg geven aan wanneer de spitsstrook open is of niet: een groene pijl betekent dat je de spitsstrook mag gebruiken, bij een rood kruis is de spitsstrook gesloten. Dan doet de spitsstrook dienst als pechstrook en is het verboden ze te gebruiken.

Acht spitsstroken in Vlaanderen actief

Zodra de spitsstrook op de E314 richting Leuven/Brussel in dienst genomen is, zullen er in Vlaanderen acht spitsstroken in gebruik zijn. De spitsstrook op de E314 richting Brussel is specifiek gericht op de ochtendspits, net zoals de spitsstrook op de E17 richting Antwerpen tussen De Pinte en Zwijnaarde. De twee spitsstroken (een, per rijrichting) op de E313 Beringen - Lummen zijn in de eerste plaats bedoeld om de ochtend- en de avondspits te verlichten. Alle andere spitsstroken zijn op de avondspits gericht.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief