Nieuws

22 mei 2019

Buitengewoon Limburg: Limburg verdient ruimte om te groeien

Het Belang van Limburg | Efficiënte ruimtelijke ordening stimuleert ontwikkelingskansen

Vandaag is ruimte één van de meest schaarse en waardevolle grondstoffen van Vlaanderen. De ruimte die we hebben moeten we dus zo kwalitatief mogelijk invullen. Maar wel altijd met respect voor de draagkracht van een gebied en het eigendomsrecht van mensen. En met gelijke ontwikkelingskansen voor iedereen.

Limburg wordt nog te vaak stiefmoederlijk behandeld als het aankomt op ruimtelijke ordening. Zo wordt Limburg in het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen als een randgebied beschouwd. Volledig ten onrechte volgens ons. Limburg ligt in het hart van de Euregio, met belangrijke vervoersassen richting Nederland, Duitsland en Luik. Bovendien is er reeds heel wat bedrijvigheid rond het Albertkanaal. Het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA) faciliteert de binnenvaart en zorgt voor extra ruimte om te werken. Onze provincie heeft het potentieel om hét scharnierpunt tussen Vlaanderen en de rest van West-Europa te zijn.

Door de opname van Limburg als hart van de Euregio in het beleidsplan kunnen we meer vervoersknooppunten in Limburg erkennen. En hoe meer van die knooppunten, hoe meer ontwikkelingsmogelijkheden voor onze provincie. Zo kunnen we verder bouwen aan Limburg als een welvarende en dynamische regio.

Want werken aan een sterke economie en onze provincie groen en leefbaar houden zijn geen tegengestelde doelen. Limburg moet de groene long van Vlaanderen blijven en die troeven volop uitspelen. Maar we gaan geen industrieterreinen sluiten of bedrijven wegpesten. Net zoals we in het kader van de ‘betonstop’ ook respect vragen voor de eigendomsrechten.

Dankzij onze goede zorg voor onze natuur, creëren we ook jobs en kansen voor onze provincie. Kijk naar het toerisme. Mensen komen van overal om hier te fietsen, te wandelen en te genieten. Maar we mogen nu niet stoppen. Laat ons verder werken aan het fietsnetwerk en aan unieke toeristische parels. Met onze cultuur en ons gastvrije karakter als evidente basisingrediënten. Limburg moet verder kunnen groeien.

Limburg verdient het om verder te groeien. Hoog tijd dat we daar nu ook de ruimte voor krijgen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief