Nieuws

10 juli 2023

LRM verduurzaamt al haar sites en start met 31 laadpalen op Terhills

Terhills breidt de laadcapaciteit voor elektrische wagens op haar terrein stevig uit: vanaf vandaag staan er 31 laadpalen, met de mogelijkheid om zeer snel uit te breiden naar 44 laadpalen. De eerste reeks van laadpalen, kadert in het plan van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM om al haar sites te verduurzamen door het plaatsen van 250 laadpalen en 20.000 zonnepanelen. De toeristische hotspot Terhills was de eerste site op de planning. Lydia Peeters, Minister van Mobiliteit, ondersteunt de investering in laadpalen met een ‘Clean Power for Transport’-subsidie, goed voor 20% van de totaalinvestering.

Als duurzaamheidspionier zet de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM volop in op de verduurzaming van haar eigen sites. Om die groene ambitie extra kracht bij te zetten, richtte het midden vorig jaar ‘LRM Climate’ op. 

“Met ons uitgebreid incubatorennetwerk, historische mijnsites, bedrijvencampussen en onze bedrijfsterreinen trekken we volop de kaart van duurzaamheid en willen we in eerste instantie overal zonnepanelen en laadpalen voorzien”, licht Tom Vanham, Algemeen Directeur LRM toe. “LRM sprak een jaar geleden de ambitie uit om 250 laadpalen en 20.000 zonnepanelen te plaatsen op eigen locaties, en Terhills is de eerste locatie die op de planning stond.”

Terhills is naast een toeristische hotspot met trekpleisters als het Terhills Hotel, Terhills Cablepark, Elaisa Wellness en het Terhills Resort ook de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Duurzaamheid zit ingebakken in het DNA van Terhills en Terhills Resort in het bijzonder. Zo is een deel van de energie afkomstig uit één zonnepark op het land en één op het water, die samen jaarlijks 3.000 kWh aan groene stroom produceren. De 250 vakantiewoningen van het Terhills zijn opgetrokken in houtskeletbouw en stoten 0% CO2 uit doordat de energievoorziening volledig elektrisch is. Ook het vervoer op de site gebeurt met elektrische voertuigen.

Innovatiecomponent

Nathalie Roosen, Senior Investment Manager Klimaat: “Wil je de duurzaamheidsclaim geloofwaardig maken, dan moet je tegenwoordig ook voldoende laadinfrastructuur kunnen aanbieden. Aan het Terhills hotel plaatsten we 5 laadpalen, aan het Terhills Resort 11 laadpalen en aan de centrale bezoekersparking van Terhills staan er 15 laadpalen. Overal voorzagen we ook al onderzuilen, zodat we onze capaciteit van 31 laadpalen zeer snel kunnen uitbreiden naar 44. We denken dat we hiermee voldoende capaciteit voorzien om de huidige laadbehoefte in te lossen. Tegelijk houden we een slag om de arm, omdat we verwachten dat door de elektrificatie van het wagenpark de vraag snel zal toenemen.”

Bij de verduurzaming blikt LRM ook al ver vooruit en voegt een innovatiecomponent toe. Zo zijn alle laadpalen die het installeert klaar om in de toekomst ‘vehicle-to-grid’ te ondersteunen. 

Tom Vanham, Algemeen Directeur LRM: “Dat betekent dat elektrische auto’s elektriciteit kunnen terugleveren via de laadpaal. Vandaag kan dat wettelijk nog niet en ondersteunen de meeste auto’s dit nog niet, maar naar verwachting komt dat er wel aan de komende jaren. Op die manier kan de energiehuishouding van een site efficiënter gemaakt worden met bijvoorbeeld minder verbruikspieken.”

LRM realiseert deze verduurzaming met de steun van de Vlaamse overheid. 

Lydia Peeters, minister van mobiliteit: “Terhills is dé hotspot wat betreft duurzame mobiliteit, sinds april rijden hier zelfs zelfrijdende shuttles rond. Wie met een elektrische wagen het gebied bezoekt, willen we ontzorgen en daarom hanteren we ook hier de principes nabijheid, bereikbaarheid en vertrouwen. LRM bouwt daarom ook hier voldoende laadinfrastructuur uit. Via de middelen voorzien binnen het programma ‘Clean Power for Transport’ steunen we vanuit Vlaanderen deze uitrol met bijna 300.000 euro. Daarnaast werken we ook aan een versnelde uitrol van laadinfrastructuur. We zijn vandaag met zo’n 25.000 laadpunten goed op weg om de doelstelling van 35.000 publieke laadpunten tegen 2025 te behalen."

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief