Nieuws

29 januari 2020

Lydia Peeters: “Aanpassing 15 minuten wachtregeling in taxidecreet is zeker mogelijk.”

Vlaams Minister van Openbare werken en Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) wil het uitvoeringsbesluit aanpassen in verband met de wachttijd van 15 minuten in de taxisector. Deze reactie kwam er naar aanleiding van een actuele vraag van Vlaams parlementslid Marino Keulen in de plenaire zitting vanmiddag.

De nieuwe regelgeving rond de taxisector is sinds 1 januari van kracht en werd door de vorige legislatuur uitgewerkt om de Vlaamse taxisector te moderniseren. Nu bleek dat in het uitvoeringsbesluit sprake is van een 15 minuten wachttijd voor iedereen en dat leverde de nodige commotie op. Iemand die een rit bestelt met de Uber-app zou zodoende een kwartier moeten wachten en dat is te lang, vond Uber. De 15 minuten wachttijd had tot doel om toegepast te worden wanneer het ging om een bestelde rit om iemand op te pikken aan de luchthaven van Zaventem.

Het taxidecreet heeft een lange voorgeschiedenis en er zijn heel wat discussies en gesprekken aan vooraf gegaan. De 15 minuten regeling stond in mei 2019 al in een eerste uitvoeringsbesluit en er waren toen geen opmerkingen. Nadien is er een advies ingewonnen bij de MORA en de Raad van State én heeft men met de sectoren aan tafel gezeten. Iedereen kon zich vinden in die 15 minuten regeling.

Er is tot vandaag nooit een opmerking geweest over die 15minuten regeling maar ik sta zeker open om de nodige aanpassingen door te voeren in het uitvoeringsbesluit. Het kan namelijk niet de bedoeling zijn dat een gebruiker van een taxi of Uber in de kou blijft staan. Maar voor alle duidelijkheid, dit gaat hier om een bijsturing van het uitvoeringsbesluit niet om het taxidecreet”, aldus minister Lydia Peeters.

Het decreet zelf past binnen de basisbereikbaarheid en de nieuwe visie op mobiliteit in Vlaanderen en moet ondermeer een aantrekkelijk vervoersalternatief stimuleren.

Vlaams minister Lydia Peeters: “Wat betreft het decreet: iedereen is vrij om naar het Grondwettelijk Hof te stappen, maar het decreet is wat het is. We staan met zijn allen achter de principes die zijn opgenomen in het decreet. Het zorgt voor meer veiligheid, meer democratisering, meer mensen kunnen gebruik maken van de taxi’s en de prijzen zijn schappelijker. Dit zijn principes waar wij achter staan. Volgens mij is het niet nodig om het decreet aan te passen. Maar ik sta altijd open voor een evaluatie maar niet één maand na de lancering van het decreet. Dat zou te snel zijn”.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief