Nieuws

11 december 2019

Lydia Peeters geeft 9 gemeenten subsidie om schoolomgevingen veiliger te maken

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) kent 9 bijkomende gemeenten een subsidie veilige schoolomgevingen toe. “Verkeersveiligheid is een topprioriteit. Met deze subsidie verhogen we in samenwerking met de lokale besturen de veiligheid in 21 schoolomgevingen. De veiligheid van kinderen op weg naar school is cruciaal. Ik spoor dan ook alle lokale besturen aan om gebruik te maken van deze subsidiemaatregel”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters.

Van schoolstraten over signalisatie tot nieuwe fiets- en voetpaden
Minister Lydia Peeters heeft aan de volgende 9 gemeenten een subsidie toegekend: Beveren, Borgloon, Gistel, Izegem, Meulebeke, Opwijk, Wemmel, Wielsbeke en Zwevegem. Met deze subsidies ondersteunt ze deze gemeenten om in 21 schoolomgevingen signalisatie aan te brengen of kleine infrastructurele maatregelen te nemen die de veiligheid van de kinderen in de directe omgeving van de schoolpoort ten goede komen. De middelen worden onder andere gebruikt om een schoolstraat in te richten, fiets- en voetpaden heraan te leggen, markeringen, signalisatie en straatmeubilair aan te brengen én om een fietsbeloningssysteem op te zetten.

Meer dan een miljoen euro voor 138 schoolomgevingen
Sinds 29 maart 2019 kunnen gemeenten subsidies aanvragen voor projecten die door snel uitvoerbare ingrepen de verkeersveiligheid in de schoolomgevingen op hun grondgebied verhogen. In totaal heeft de Vlaamse overheid al aan 33 gemeenten een subsidie toegekend, goed voor een totaal bedrag van € 1.054.223,41. Samen is dit goed voor verkeersveilige maatregelen in 138 schoolomgevingen. “Meer en meer gemeenten vinden de weg naar deze subsidie”, zegt Lydia Peeters. “Een 30-tal gemeenten heeft nog een aanvraag lopen. Ook in de komende weken zullen er dus nog subsidies kunnen worden toegekend.”

10 miljoen euro beschikbaar voor 2020
“Ik kan het belang van een veilige schoolomgeving en veilige schoolroutes niet genoeg benadrukken”, zegt minister Lydia Peeters. “Kinderen en ouders moeten op een veilige manier naar school kunnen gaan, en liefst te voet of per fiets. Er zijn nog middelen beschikbaar waarmee lokale besturen de veiligheid van schoolomgevingen kunnen verhogen. Voor 2020 heeft de Vlaamse Regering opnieuw een budget van 10 miljoen euro uitgetrokken. Ik roep alle steden en gemeenten op om na te gaan welke maatregelen ze kunnen invoeren.”

Meer info
Meer informatie over het subsidiemechanisme vindt u op www.vlaanderen.be/subsidies-aan-gemeenten-voor-het-verbeteren-van-de-verkeersveiligheid-van-schoolomgevingen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief