Nieuws

2 mei 2020

Lydia Peeters is tevreden: reeds 80% van de werven zijn heropgestart

Drie weken na het opstellen van het memorandum zijn 80% van de werven terug opgestart. Dit na de oproep eind maart van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). De minister nam het initiatief om een memorandum tussen de diverse bouwfederaties en het beleidsdomein MOW af te sluiten over de geleidelijke heropstart van de werven. “Ik ben tevreden dat veel werven opgestart zijn maar ik zou natuurlijk graag alle werven terug opgestart zien, uiteraard in veilige omstandigheden. Op dit moment kunnen bepaalde werken bijvoorbeeld niet opstarten doordat nutsbedrijven hun activiteiten nog niet uitvoeren. Ik roep de nutsmaatschappijen dan ook op om hierin mee te stappen en er mee voor te zorgen zoveel mogelijk werven kunnen verdergaan.”

Door COVID-19 viel het aantal lopende werven van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van 186 terug naar maar liefst 80 lopende werven. Vlaams minister Lydia Peeters riep eind maart dan ook op om zoveel mogelijk werven herop te starten. Dit resulteerde in een memorandum dat ondertekend werd door de diverse bouwfederaties en het beleidsdomein MOW. Drie weken later zijn 80% van de werven terug operationeel en liggen nog 89 van de 434 werven stil.

Entiteit

Totaal aantal werven

Totaal aantal werven stilgelegd

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)

186

38

De Vlaamse Waterweg (DVW)

157

17

Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK)

20

2

De Lijn

28

19

Afd. Maritieme Toegang

36

13

De Werkvennootschap

4

0

Lantis

3

0

TOTAAL

434

89

De werven die nog stilliggen of vertraagd zijn, kennen verschillende oorzaken zoals onvoldoende arbeidskrachten, de regels van social distancing kunnen bij bepaalde handelingen niet gerespecteerd worden, vertraagde levering van materialen en nutsbedrijven die hun activiteiten nog niet opgestart hebben. Dit laatste zorgt voor nodeloze vertragingen op werven waar aannemers letterlijk klaar staan om de schop in de grond te steken. De minister roept de nutsbedrijven dan ook op om de werken te hervatten waar mogelijk.

“Ik krijg momenteel de vraag van verschillende aannemers om nutsbedrijven op te roepen om ook een heropstart te voorzien. Dit kan ertoe bijdragen dat we naar een nog hoger percentage van opgestarte werven gaan evolueren. Uiteraard dienen op alle werven steeds de maatregelen genomen te worden zoals opgesteld in het memorandum”, aldus minister Lydia Peeters.

Memorandum in actie

Uit de meest recentste cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum blijkt dat het autoverkeer op werkdagen gedaald is met 59 procent in vergelijking met begin maart, de periode voor de lockdown. In het weekend valt het autoverkeer zelfs terug met 81 procent tegenover de pre-lockdownperiode. Het vrachtverkeer op werkdagen nam af met 19 procent. De verkeersluwe periode zorgt ervoor dat sommige werven versneld of zelfs vervroegd uitgevoerd kunnen worden.

Lydia Peeters: “Er is momenteel nog beduidend minder verkeer en daar moeten we met de wegenwerken ons voordeel uit halen. Ik kan dit niet genoeg herhalen als motivatie voor het heropstarten van werven. We zien zelfs dat bepaalde werven versneld of vervroeg uitgevoerd kunnen worden door de huidige verkeersarme periode. Daarnaast heb ik verschillende contacten gehad met aannemers over de genomen maatregelen en hoe deze worden nageleefd op de werven. Tijdens een bezoek aan een nieuw op- en afrittencomplex in Aalter en de werf op de R4 in Melle werd mij dit uitvoerig door de werknemers getoond, natuurlijk op veilige afstand”.

Zo werden volgende werven vervroegd opgestart:

  • Structureel onderhoud op de E19 tussen de Craeybeckxtunnel en Mechelen-Noord, deze werken waren oorspronkelijk voorzien in de zomer van 2020
  • Structureel onderhoud op de R4 tussen Melle en Merelbeke, richting Zelzate, deze werf was pas voorzien in maart 2021
  • Structureel onderhoud op de E17 tussen Zwijndrecht en Kruibeke, werf was oorspronkelijk voorzien in de zomer van 2020

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief