Nieuws

23 december 2019

Lydia Peeters kent 17 gemeenten subsidie toe om schoolomgevingen veiliger te maken

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) kent voor 2019 nog 17 gemeenten een subsidie veilige schoolomgevingen toe. “Verkeersveiligheid is een topprioriteit in mijn beleid. Met deze subsidie verhogen we in samenwerking met de lokale besturen de veiligheid in 56 schoolomgevingen. De veiligheid van kinderen op weg naar school is cruciaal. Ik spoor dan ook alle lokale besturen aan om in 2020 gebruik te maken van deze subsidiemaatregel”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters.

Veiligheid verhogen in schoolomgevingen

Deze subsidie aanvragen lopen sinds 29 maart 2019 en konden worden aangevraagd door gemeenten voor projecten die door snel uitvoerbare ingrepen de verkeersveiligheid in de schoolomgevingen op hun grondgebiedverhogen. Deze week kende Vlaams minister Lydia Peeters nog 17 gemeentes een subsidie toe voor in totaal 56 projecten. Dit jaar werd er in totaal 1,5 miljoen euro subsidies aan 89 gemeenten voor 194 schoolomgevingen uitgekeerd.

Met deze subsidies ondersteunt ze deze gemeenten om in schoolomgevingen maatregelen te nemen die de veiligheid van de kinderen in de directe omgeving van de schoolpoort ten goede komen. De middelen werden afgelopen jaar al onder andere ingezet om een schoolstraat in te richten, fiets- en voetpaden heraan te leggen, markeringen, signalisatie en straatmeubilair aan te brengen én om een fietsbeloningssysteem op te zetten.

De 17 gemeenten zijn: Zaventem, Spiere-Helkijn, Olen, Zonnebeke, Kortenaken, Kortenberg, Scherpenheuvel-Zichem, Roosdaal, Boechout, Dilsen – Stokkem, Vosselaar, Ravels, Hoogstraten, Landen, Herenthout, Meise en Overijse.

10 miljoen euro beschikbaar in 2020

“Lokale besturen hebben een directe kijk op wat er kan en moet veranderen in schoolomgevingen. Ik reik de hand uit naar elk bestuur om te bekijken wanneer een gewestweg dient aan te worden gepakt.“ zegt Vlaams minister Lydia Peeters “Leerlingen moeten op een veilige manier hun woon-schooltrajcet kunnen afleggen. In 2020 maakt ik een budget van 10 miljoen euro vrij om deze subsidie veilige schoolomgevingen verder te zetten. Dus een warme oproep aan alle steden en gemeenten om hier werk van te maken en na te gaan welke verkeersveilige maatregelen ze kunnen invoeren.”

Lokaal bestuur?

Meer informatie over het subsidiemechanisme vindt u op: www.vlaanderen.be/subsidies-aan-gemeenten-voor-het-verbeteren-van-de-verkeersveiligheid-van-schoolomgevingen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief