Nieuws

4 juni 2024

Lydia Peeters: “Maatschappelijke meerwaarde grindsector blijft groot”

Samen met een delegatie van Open Vld Limburg bracht Lydia Peeters een bezoek aan het project Elerweerd in Dilsen-Stokkem. Dit 170 hectare grote project is een samenwerking tussen Steengoed Projecten en Regionaal Landschap Kempen en Maasland. De grindsector is al jarenlang een belangrijke economische activiteit in Limburg. “Elerweerd is een economisch project waar hoogwaterveiligheid en dynamische riviernatuur samenkomen. Waterbescherming staat hoog op de agenda. Dankzij het verhoogde investeringsritme is de waterweerbaarheid langs de Maas aanzienlijk verbeterd, waardoor de afgelopen jaren potentiële wateroverlast kon worden voorkomen. Het Maasland kan gezien worden als een best practice. Dit project toont aan dat economische activiteiten en natuurbescherming elkaar kunnen versterken en zo samen kunnen bijdragen aan een beter leefmilieu voor toekomstige generaties”, aldus Lydia Peeters.

Het project Elerweerd is gelegen op de grens tussen Dilsen-Stokkem en Maaseik. Door een doordachte verlaging van het toekomstig maaiveld verhoogt de rivierveiligheid bij hoge debieten in de Maas. De voorziene werkwijze creëert optimale kansen voor dynamische riviernatuur. Hierdoor wordt de toeristische aantrekkingskracht van de Maasvallei verder opgewaardeerd.

“Voor de bouwsector en met name de beton- en asfaltindustrie is grind onmisbaar voor het bouwen en onderhouden van kunstwerken (bruggen, tunnels, wegen,...). De grindsector is en blijft een bron van welvaart, rechtstreeks en onrechtstreeks goed voor duizenden jobs in Vlaanderen, waarvan de grote meerderheid in Limburg. Na de ontginning krijgen sites vaak een herbestemming. Het is al gebleken dat een verantwoorde grindwinning op termijn unieke kansen creëert voor natuurontwikkeling, recreatie, landbouw en hoogwaterveiligheid of het wegwerken van grondoverschotten. Eerdere voorbeelden tonen een krachtige connectie tussen industrie, grondzorg en natuurbehoud. Iets waar we in het Maasland al heel wat verschillende mooie projecten door hebben kunnen realiseren. Niet toevallig noem ik Terhills in Lanklaar of Natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd in Stokkem”, vertelt Lydia Peeters.

Uit een studie naar de maatschappelijke baten van het project door de UHasselt, op aanvraag van Regionaal Landschap Kempen en Maasland, blijkt dat het ontginnen van 170 hectare grind en 64 hectare vulzand langs de Maas een goede zaak is voor mens, milieu en economie. Elerweerd maakt volgens het onderzoek dan ook ‘deel uit van een veelzijdige heropleving en verhoogde veiligheid van de regio’. Verder bleek dat de gerealiseerde herinrichtingsmaatregelen een jaarlijkse return van ruim 20 miljoen euro zouden hebben, met de grootste impact op toerisme en overstromingsbescherming, terwijl ook onder meer biodiversiteit, tewerkstelling en educatie in de winst zouden delen

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief