Nieuws

23 april 2020

Lydia Peeters roept Vlamingen op om te wisselen van winter- naar zomerbanden

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) roept Vlamingen op om hun winterbanden te wisselen naar zomerbanden. “Voor de verkeersveiligheid is het belangrijk om met het juiste type banden te rijden.” Volgens de recentste verduidelijking van de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad mogen garages en bandencentrales deze bandenwissel weer uitvoeren. Dringende reparaties die noodzakelijk zijn om de veiligheid van het voertuig te garanderen zoals het herstellen van remmen of lichten zijn ook mogelijk. Dit kan alleen op afspraak en mits het volgen van de coronamaatregelen zoals social distancing.

De experten van de GEES (Groep van experts die belast is met de exitstrategie) bekijken naast de heropening van verschillende andere ondernemingen en sectoren ook wanneer garages en bandencentrales terug volledig kunnen opengaan. Momenteel mogen garages en bandencentrales naast dringende herstellingen, ook weer banden vervangen. “Mensen kunnen hun winterbanden terug laten vervangen door zomerbanden. Dit kan slechts op afspraak en de garage of bandencentrale moet alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen, om zo het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan” ,zegt minister Lydia Peeters.

Belangrijk voor de verkeersveiligheid

Voor de verkeersveiligheid is het belangrijk om altijd met het juiste type banden de weg op te gaan. Winterbanden zijn zachter en hebben een betere grip bij koude temperaturen. Zomerbanden bieden meer grip wanneer de temperatuur 7 graden of meer bedraagt. Vergeet ook niet dat winterbanden die het M+S-label dragen, en waarvan de snelheidsindex lager is dan het vereiste minimum, enkel aanvaard worden van 1 oktober tot 30 april.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief