Nieuws

18 september 2020

Lydia Peeters schaft 15 minutenregel voor taxi’s definitief af

De Vlaamse regering heeft op vraag van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters na adviesdoorloping bij de MORA en de Raad van State de 15 minuten regeling in de vernieuwde taxireglementering definitief afgeschaft. “Deze regeling hield in dat wanneer een klant een taxi zou bestellen, deze de klant niet mag oppikken binnen de 15 minuten na bestelling en de klant zou moeten blijven wachten. Het opzet van deze regeling was om een afscherming te doen van de bestaande taxisector die de Brussels Airport in Zaventem bedient, maar in de praktijk was dit geldig voor heel Vlaanderen. Aan deze regeling maak ik nu definitief een einde”, zegt Lydia Peeters.

Nieuw taxidecreet

In 2019 werd het nieuwe taxidecreet goedgekeurd die een modernisering van het taxilandschap moest toelaten. De taxi was in Vlaanderen, buiten de steden gerekend, eerder een uitzondering en was ook relatief duur. Oorzaak hiervan is terug te vinden bij de oude regels rond vaste tarieven, regels die verschillen van gemeente tot gemeente, de beperking tot het grondgebied van de gemeente waar de taxi een vergunning heeft en de quota die het aantal taxi’s beperken tot 1 taxi per 1000 inwoners. Eind 2019 volgde een uitvoeringsbesluit dat finaal werd goedgekeurd na het doorlopen van heel wat adviesprocedures. De nieuwe reglementering kon ingaan op 1 januari 2020. 

Lydia Peeters: “De drempels werden verlaagd maar ook belemmerende regels werden afgeschaft. Voor heel Vlaanderen zijn dezelfde geldende regels van toepassing en taxi’s worden niet meer beperkt tot een aantal gemeenten. Via deze nieuwe reglementering worden nieuwe concepten zoals Uber mogelijk. Terugkerende taxi’s mogen vanaf nu ook klanten oppikken in een andere gemeente of stad vanwaar hij komt.”

15 minuten regel

Er bleek echter één groot nadeel vast te hangen aan deze nieuwe reglementering: een bestelde rit moet namelijk met 15 minuten vertraging uitgevoerd worden. 

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters kondigde daarom eind januari aan dat ze de 15 minuten regel wou afschaffen: “In de nieuwe reglementering zat er een regel in, dat wanneer je een taxi bestelt, je niet mag instappen als die sneller dan 15 minuten na je bestelling bij je aankomt. De klant blijft zo letterlijk en figuurlijk in de kou staan en het is bovendien nog eens onveilig. Daarom heb ik dit besluit bijgestuurd, waarvoor er duidelijke steun was in het Vlaams parlement. De klant moet centraal staan, daarom deze aanpassing. Het is erg belangrijk dat alle aanbieders op dezelfde manier met elkaar kunnen concurreren. De afschaffing van de 15 minuten regel gaat enkel over bestelde ritten via een app, website of telefoon. Rond de standplaatsen en ook bij Brussels Airport in Zaventem blijft de regel van de perimeter behouden dat enkel vergunninghouders hier reizigers die geen rit besteld hebben mogen oppikken.”

Modern taxibeleid

“We kunnen nu eindelijk de stap zetten naar een modern taxibeleid waarbij de taxi een voorname rol kan in nemen in Basisbereikbaarheid en Vervoer op Maat. De flexibiliteit die er hiermee aan de sector geboden wordt zorgt er voor dat zij volop zullen kunnen inspelen op de combimobiliteit.”, besluit Lydia Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief