Nieuws

31 januari 2020

Lydia Peeters verlengt aangepast vervoer voor mindermobielen met twee jaar

De Vlaamse Regering heeft vandaag de bestaande regeling voor het vervoer van personen met een handicap of ernstige mobiliteitsbeperking met twee jaar verlengd. Daarmee wordt deze zogenaamde openbaredienstverplichting gegarandeerd tot eind 2021. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Het is belangrijk dat we het mobiliteitsaanbod voor deze kwetsbare doelgroep kunnen verzekeren. Deze groep van personen met een handicap of ernstige mobiliteitsbeperking heeft recht op mobiliteit en dat is nu gewaarborgd.”

Bewegingsvrijheid mindermobielen

Momenteel zijn er 27 vervoersgebieden waar organisaties aangepast vervoer aanbieden voor personen met een handicap of ernstige mobiele beperking. Aangepast vervoer is een openbare dienst waarbij organisaties een compensatie van de Vlaamse overheid ontvangen voor de gemaakte onkosten. “Voor 21 van de 27 vervoersgebieden was die financiering eind vorig jaar afgelopen en dat wordt nu verlengd. De termijn van de zes andere liep hoe dan ook verder door. Met deze definitieve goedkeuring verzekert de Vlaamse Regering de komende jaren de bewegingsvrijheid van de mensen met een mobiliteitsbeperking”, aldus minister Lydia Peeters.

Mobiliteitscentrale in 2022

Deze definitieve goedkeuring is noodzakelijk om de periode te overbruggen tot 2022. Zoals bepaald in het decreet basisbereikbaarheid zal vanaf dan een nog aan te duiden mobiliteitscentrale instaan voor het plannen, boeken en betalen en ritten van het vervoer op maat zoals (pendel)bussen, deelfietsen en -auto’s, maar dus ook het aangepast vervoer. Rechthebbenden zullen dan via die mobiliteitscentrale een rit kunnen reserveren waarbij ze worden opgehaald aan de deur en vervoerd worden tot aan hun bestemming. De aanbestedingsprocedure voor deze mobiliteitscentrale wordt in de loop van dit jaar opgestart.

Rolstoelpatiënten en mensen met een ernstige mobiliteitsbeperking

Voor de verplaatsing van minder mobiele personen is aangepast vervoer nodig. Het gaat in eerste instantie om rolstoelpatiënten of mensen met een zware beperking die zich niet van halte tot halte met de bussen of de trams van De Lijn kunnen verplaatsen. Zij worden thuis opgehaald en begeleid tot de plaats van bestemming. Deze extra zorgverlening zorgt ervoor dat heel wat mensen met een mobiliteitsbeperking zich vlotter kunnen verplaatsen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief