Nieuws

21 mei 2019

Lydia Peeters verontrust na uitspraken Groen over eigendomsrecht

Vlaams minister en lijsttrekker voor Open Vld in Limburg, Lydia Peeters, reageert verontrust op de uitspraken van parlementslid Wouter De Vriendt over de vergoeding van eigenaars wanneer hun bouwgrond een andere bestemming krijgt. Hij zei gisteren in de uitzending van Iedereen Kiest dat er een vergoeding nodig is, maar dat hij geen systeem wil waarbij mensen die grond in eigendom hebben voor 100 procent vergoed worden. Lydia Peeters is hier niet mee opgezet: “Gisteren vielen de maskers af van Groen. Wanneer de overheid een bouwgrond als natuur inkleurt, wordt de eigenaar als het aan hen ligt niet volledig vergoed wat hij aan geld verliest. Je kan het echt niet maken om eigenaars zo af te straffen. Voor ons zijn eigendomsrecht en rechtszekerheid essentieel. Het is ook niet voor niks dat eigendomsrecht een grondwettelijk recht is.”

Gisteravond lag de focus in de uitzending van Iedereen Kiest op het thema klimaat en ook op de bouwshift. Parlementslid Wouter De Vriendt stelde er: “Wij geven eigenaars de geïndexeerde aankoopwaarde van de grond.”

Limburgs minister Lydia Peeters is zeer verontrust na deze uitspraken. Veel Vlamingen zijn namelijk eigenaar van een grond. Wanneer de overheid de komende jaren beslist: de bouwgrond die je kocht met de intentie erop te kunnen bouwen, is geen bouwgrond meer en krijgt een andere bestemming, dan moeten die mensen voor 100 procent vergoed worden tegen de waarde van vandaag. In feite moet de vergoeding je dan de kans geven om ergens anders een nieuwe bouwgrond of woning aan te kopen. Je kan namelijk enkel draagvlak creëren voor een bouwshift indien mensen een reële vergoeding krijgen voor het recht op bouwen dat ze verliezen. Daar zullen dus ook de nodige middelen voor moeten worden voorzien.

Lydia Peeters: “De uitspraken van Wouter De Vriendt vallen heel ongelukkig. Ze maken burgers en eigenaars ongerust. Groen zegt nu aan al die mensen die het geluk hebben dat hun ouders of grootouders een stukje grond hebben liggen om iets mee te geven aan de kinderen of kleinkinderen, dat ze dit wat hen betreft kwijt zijn. Niet zo met Open Vld in de regering. Ik heb in 2017 al aan de noodrem getrokken in het Vlaams parlement en ik doe dit nu opnieuw. Want wij zijn de enige beschermers van het respect voor eigendom. Dat hebben we al vaak bewezen, ook in deze regering.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief