Nieuws

4 mei 2021

Lydia Peeters voorziet extra ruimte voor horecaterrassen

De horeca moet letterlijk en figuurlijk haar verdiende ademruimte krijgen

Op 8 mei mag de horeca opnieuw open. Aangezien enkel de terrassen open mogen zullen veel zaakvoerders hun terras willen vergroten. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wil hen hierbij maximaal ondersteunen. Voor terrassen die gelegen zijn langs gewestwegen zullen horecazaken opnieuw meer plaats mogen innemen op het openbaar domein. Zo kunnen ze de afstandsregels tussen tafels en gasten waarborgen én eventueel meer gasten ontvangen. Dat gebeurt altijd in overeenstemming met het lokale bestuur. Bij extra inname van het openbaar domein wordt er steeds op toegezien dat voetgangers en fietsers zich veilig kunnen blijven verplaatsen want de verkeersveiligheid primeert.

Voor de inname van het openbaar domein wordt in principe retributie aangerekend. Minister Lydia Peeters heeft echter beslist om de aanvragers opnieuw vrij te stellen van deze retributie zolang de 1,5 meter afstandsregel de norm blijft. Zo wil de minister ook binnen haar bevoegdheden de horecasector een duwtje in de rug geven.

Met de vrijstelling van retributie en de snelle aanvraag voor extra terrasruimte, wil ik de heropstart van de horecasector mee faciliteren. Horecazaken die terrassen hebben langs gewestwegen krijgen op deze manier meer ruimte en kunnen zo eventueel meer gasten ontvangen door extra plaats in te nemen. Ik vraag wel de nodige aandacht voor fietsers en voetgangers”, zegt minister Lydia Peeters. “De horecasector moet letterlijk en figuurlijk haar verdiende ademruimte krijgen. Agentschap Wegen en Verkeer zal samen met de lokale besturen en de politie bekijken waar het mogelijk is om extra inname van het openbaar domein toe te laten om grotere terrassen te voorzien.”
“Op zaterdag 8 mei zal het eindelijk weer mogelijk zijn om een koffie of een pintje te drinken op een terras”, vertelt Matthias De Caluwe, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. “Maar capaciteitsverlies vormt voor onze horeca een reële uitdaging bij de heropstart. Daarom is het positief dat minister Peeters met dit initiatief extra mogelijkheden aan de ondernemers aanreikt om meer klanten veilig te kunnen ontvangen.”

Hoe terrasvergunning aan te vragen?

Horeca-ondernemers moeten de vraag tot inname van het openbare domein stellen via de gemeente of stad.

  • Zij beoordelen de aanvraag met het oog op de verkeersveiligheid.
    • De aanvraag wordt via de gemeente of stad overgemaakt aan het desbetreffende district van AWV
  • Indien de aanvrager al beschikt over vergunning, is er geen nieuwe vergunning nodig.
    • AWV zal aanvrager na eenvoudige melding van uitbreiding van inname, een toelating tot uitbreiding van bestaande vergunning geven. Deze meldingen gebeuren via de gemeente.
  • Indien de horecaondernemer of uitbater nog geen vergunning van AWV heeft, zal het gemeentebestuur kijken hoe de inname van het openbaar domein op een verkeersveilige manier kan worden georganiseerd.

Steden en gemeenten blijven instaan voor het afleveren van een signalisatievergunning en de nodige signalisatie. Er zal ook aan de steden en gemeenten en de politiezones gevraagd worden deze signalisatievergunningsaanvragen met prioriteit te behandelen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief