Nieuws

12 augustus 2020

Lydia Peeters waarschuwt voor afleiding in het verkeer

Volgens het verkeersinstituut VIAS is het gsm-gebruik achter het stuur één van de oorzaken van het stijgend aantal verkeersdoden in de leeftijdsgroep 18-24 jaar. Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters erkent deze problematiek en wijst op de verschillende acties die worden ondernomen om op de gevaren van afleiding in het verkeer te wijzen.

“In Vlaanderen wordt er niet alleen gesensibiliseerd over de risico’s van het gebruik van de smartphone tijdens het autorijden, zoals bijvoorbeeld met de campagne Automodus van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. De problematiek is sinds 2019 ook geïntegreerd in de rijopleiding”, aldus minister Lydia Peeters. “Tijdens de praktijkoefeningen van het verplichte terugkommoment wordt aandacht besteed aan de voornaamste killers in het verkeer: rijden onder invloed, overdreven of onaangepaste snelheid én afleiding. Bestuurders moeten een complex manoeuvre uitvoeren terwijl ze een fractie van een seconde worden afgeleid door hun begeleider. Ze ervaren, in veilige omstandigheden en onder begeleiding van professionele instructeurs, hoe snel het fout kan gaan. En dat is best wel confronterend.”

Vlaams minister Lydia Peeters wijst erop dat er meerdere vormen van afleiding bestaan en dat het gebruik van de smartphone in het verkeer niet alleen voor autobestuurder gevaarlijk is. “Ook fietsers vormen een belangrijke risicogroep. Enkele seconden onoplettendheid kan ook voor hen vaak fataal zijn. Deelnemen aan het verkeer vereist onze uiterste concentratie en dat lukt het best met je blik op de weg en je twee handen aan het stuur.”

Het verkeersreglement zegt dat je als bestuurder geen gebruik mag maken van een draagbare telefoon die je in de hand houdt. Je moet ook steeds in staat zijn om alle rijbewegingen uit te voeren en je moet je voertuig goed in de hand hebben. Je mag je smartphone enkel gebruiken wanneer je stilstaat of geparkeerd bent. Let op: de wegcode specifieert de term ‘stilstaan’ als niet langer dan nodig stilstaan om iemand te laten in- of uitstappen of om te laden en te lossen. Wanneer je dus moet stoppen voor een verkeerslicht of in een file mag je de smartphone niet gebruiken.

“Afleiding in het verkeer zit soms in een klein hoekje” volgens Lydia Peeters. “We staan er vaak niet bij stil, maar ook terwijl we snel een koekje eten of van een flesje water drinken, creëren we een potentieel gevaarlijke situatie (zie infografiek als bijlage). Je hebt al snel vijf seconden nodig om de dop van een flesje te draaien, een slok te nemen en het flesje terug dicht te draaien. Doe je dit met een snelheid van 70 km/u dan heb je bijna honderd meter afgelegd zonder aandacht voor andere weggebruikers of de verkeersborden. En honderd meter dat is de volledige lengte van een doorsnee voetbalveld”.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief