Nieuws

24 maart 2021

Lydia Peeters zet ook in 2021 extra in op veilige fietsinfrastructuur, betere doorstroming en meer leefbaarheid in Tongeren

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, investeert fors in vlot en veilig verkeer. Centraal daarbij staan investeringen in fietsinfrastructuur, verkeersveiligheid en duurzaamheid. Ook Tongeren plukt daar de vruchten van. “Met onder meer het realiseren van de fietstunnel N730 en het aanpakken van de fietspaden in de Baversstraat wil ik de inwoners van Tongeren meer fietsveiligheid garanderen”, zegt minister Peeters. “Ook wil ik via omgangswegen doorgaand en zwaar verkeer weghouden uit het centrum van Tongeren, de wallen (R72) en de stationsomgeving.”

Fietsinvesteringen in Tongeren

In Tongeren wordt de fietstunnel N730 aangepakt (1,5 miljoen euro). Daarnaast worden de fietspaden in de Baversstraat aangepakt (1 miljoen euro) en de Maastrichtersteenweg heringericht inclusief fietspaden (2,5 miljoen euro).

Meer ruimte voor de fiets en groen

Om het doorgaand en zwaar verkeer weg te houden uit het Tongerse centrum, de wallen (R72) en de stationsomgeving, worden omleidingswegen gerealiseerd. “Zo ontstaat er meer ruimte voor de fiets en groen en creëren we bovendien meer leefbaarheid”, zegt Lydia Peeters.

In de Zuidoostelijke omleidingsweg wordt 4 miljoen euro geïnvesteerd. “Zo willen we het vrachtverkeer weren uit het centrum en meer leefbaarheid geven aan de inwoners van de Wijkstraat, Dijk en Leopoldwal.”

Daarnaast wordt er 6,5 miljoen euro voorzien voor de uitvoering van de Noordoostelijke omleidingsweg en wordt er ook 100.000 euro geïnvesteerd voor fietspaden op de Molenweg. Zo wordt het ziekenhuis AZ Vesalius beter bereikbaar vanuit Hoeselt, Bilzen en Riemst en maken we een einde aan het sluipverkeer door de aanleg van een verbinding tussen de Bilzersesteenweg en de Maastrichtersteenweg.

Patrick Dewael, burgemeester Tongeren: “Aan de keuze van de omleidingsstructuur ging een jarenlange discussie vooraf. We houden bij de uitvoering van de omleidingswegen nu terecht rekening met heel wat ecologische bekommernissen. De lange studietijd is voorbij en we zijn verheugd dat binnenkort de spade definitief de grond in kan. Het feit dat de budgetten nu zijn vastgelegd is dan ook een garantie op een snelle uitvoering. De werken zijn meer dan de aanleg van nieuwe verkeersinfrastructuur. De omleidingswegen zullen doorgaand verkeer en vrachtverkeer weghouden uit het centrum en zorgen voor minder sluipverkeer in de omliggende dorpen. We maken Tongeren tegelijk ook veiliger, mooier en fietsvriendelijker.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief