Nieuws

17 april 2024

Meer dan 6.000 verlichtingspalen vervangen door LED verlichting op gewestwegen

Het Agentschap Wegen en Verkeer vormt de verlichting op de gewestwegen om naar LED verlichting. De omzetting van de oude verlichting naar LED verlichting bespaart energie, verkleint de ecologische voetafdruk en maakt het mogelijk om gebieden gericht te verlichten. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken zet de verduurzaming in de kijker door een bezoek aan de werken op de Tongersesteenweg in Borgloon.

Stap voor stap duurzamere verlichting op gewestwegen

In Limburg is het doel om 220 installaties, die de verlichtingspalen van stroom voorzien, op gewestwegen aan te passen. Op dit moment zijn al 125 van die installaties volledig omgebouwd , wat betekent dat meer dan 6.000 verlichtingspalen van LED verlichting zijn voorzien. Het doel is dus al voor meer dan de helft behaald. De Vlaamse overheid investeert in totaal 14,1 miljoen euro voor deze ombouw in de provincie Limburg.

De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken zet de verduurzaming in de kijker door een bezoek te brengen aan de werken op de Tongersesteenweg in Borgloon. “Niet alle vooruitgang is altijd even zichtbaar en de vervanging van oude lampen door LED verlichting is daar een perfect voorbeeld van. Als je weet dat één installatie gemiddeld 60 verlichtingspalen van stroom voorziet, dan is er al hard gewerkt. Maar, we gaan door. Iedereen moet zijn of haar steentje bijdragen om meer energie te besparen. Wie nieuwsgierig is, merkt vooral ‘s nachts dat er een ander licht brandt. De oude lampen geven een geel licht, terwijl de LED lampen wit licht schijnen.”

Energiebesparing gelijk aan 900 Limburgse gezinnen

Door verlichting te dimmen of uit te schakelen op locaties waar de verkeersveiligheid niet in het gedrang komt, kan efficiënter worden omgegaan met de energiebronnen. Een ander voordeel van de omschakeling naar LED verlichting is dat de verlichtingstoestellen individueel en van op afstand te besturen zijn. “De verlichting kan dan worden aangezet op plaatsen waar mogelijk een gevoel van onveiligheid heerst of wanneer het weer verslechtert. De aprilse grillen zijn iedereen bekend. Als het hevig begint te regenen kan de verlichting worden aangezet en kan de bestuurder beter zien wat op de weg gebeurt,” vertelt de minister.

De omvorming van de 220 installaties naar LED verlichting op de gewestwegen zal zorgen voor een daling van het energieverbruik met -3,2 GWh/jaar tegenover het niet vervangen van de verlichting. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 900 Limburgse gezinnen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief