Nieuws

11 mei 2023

Mijlpaal voor weggebruikers E17 en E34: compacter, veiliger en vlotter knooppunt Antwerpen-West bijna volledig in gebruik

Vanaf de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 mei rijden automobilisten over de eerste delen van het nieuwe, compactere knooppunt Antwerpen-West. In dit knooppunt komen de E17 (Gent) en de Antwerpse Ring (R1) vlakbij de Kennedytunnel samen. De afgelopen jaren werkten we hier samen met onze aannemer Rinkoniên hard aan een veiliger en vlotter knooppunt.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: "Vlakbij de Kennedytunnel zorgt het nieuwe knooppunt voor meer capaciteit, meer verkeersveiligheid en een vlottere doorstroming. Dat zal het fileleed in de regio al verzachten, maar voor een echte oplossing bouwen we volop aan de hele Oosterweelverbinding en zetten we in op de Modal Shift. Onder, boven en langs de nieuwe snelwegen, leggen we hier de komende jaren nog heel wat kilometers aan nieuwe fietsverbindingen aan. Zo wordt de fiets nog meer een volwaardig alternatief voor de wagen."
"Wat we hier samen met onze aannemer en partners hebben gerealiseerd is indrukwekkend", zegt Luc Hellemans, CEO van Lantis. "Niet alleen bouwden we hier een volledig nieuw, veiliger én compacter knooppunt, maar we zorgden er ook voor dat het verkeer tijdens de werken gewoon kon blijven rijden zodat de hinder beperkt bleef. Dat we nu de eerste delen van het nieuwe knooppunt in gebruik kunnen nemen is een mooie pluim op de hoed van de aannemer en collega’s die hier dag in dag uit enorm hard aan hebben gewerkt."

Aan de ingebruikname gaan enkele jaren van stevige werken vooraf. In 2019 startte de bouw van tijdelijke wegen en bruggen die ervoor moesten zorgen dat het verkeer tijdens de werken kon blijven rijden. In de zomer van 2020 volgde de afbraak van het oude knooppunt. Sindsdien werd er volop aan het nieuwe knooppunt gebouwd. Nu, bijna drie jaar later, zijn de eerste delen van het knooppunt klaar om open te gaan.

Afwerken hoge fly-over van E17 (Gent) naar E34

De nieuwe snelwegen die vanaf vrijdagnacht open gaan voor gebruik:

  • Van de E17 uit Gent naar de Kennedytunnel;
  • Van de E17 uit Gent naar de E34;
  • Van de E34 uit Zelzate naar de Kennedytunnel.

De komende maanden wordt er verder gewerkt aan de resterende verbindingen van het nieuwe knooppunt. Begin juni openen we de snelweg van de Kennedytunnel naar de E17 richting Gent. In het najaar volgt dan de nieuwe snelweg van de E34 naar de E17 en de nieuwe oprit Linkeroever. In het voorjaar van 2024 is het nieuwe knooppunt helemaal klaar.

Afwerken aansluitingen van oude op nieuwe wegen

Vrijdag 12 mei starten we om 20u met het verkeer om te zetten naar de nieuwe snelwegen. De details van deze omzetting lees je hier. Om de aansluitingen van de oude wegen op de nieuwe af te werken houden we het verkeer uit Gent nog een week op twee rijstroken richting Kennedytunnel. Vanaf zondag 21 mei is er zowel op de E17, als in het knooppunt zelf een extra rijstrook beschikbaar richting Kennedytunnel.

Opgelet: Van donderdagavond 18 mei tot zondagochtend 21 mei sluit het Agentschap Wegen en Verkeer de Kennedytunnel richting Nederland af voor renovatiewerken. Vermijd de omgeving en volg de aangegeven omleidingen via de tolvrije Liefkenshoektunnel of Brussel. De lokale wegen zijn géén alternatief voor de Kennedytunnel.

Nieuw en compacter knooppunt maakt ruimte vrij voor de fiets en nieuw groen

Het nieuwe knooppunt Antwerpen-West is compact aangelegd. Zo maken we 18 hectare ruimte vrij voor een nieuw bos. Een grote parkbrug vlakbij de Kennedytunnel zorgt niet alleen voor een ecologische verbinding tussen dit nieuw bos en het natuurgebied Burchtse Weel, maar trekt ook het Ringfietspad over de snelweg. Zo maken we ook de Ring voor de fiets helemaal mee rond. We schermen de omgeving af van de snelweg, dankzij groene geluidsbermen en hoge
geluidsschermen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief