17 september 2024
Fietstellers tonen stijging in fietsverkeer naar school en werk
Lees meer
Nieuws
1 december 2018
Het Belang van Limburg - Liliana Casagrande | Toen Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten Lydia Peeters (49) deze week belde voor een afspraak, zei haar man nog: straks word je minister. Om te lachen, maar hij kreeg gelijk. Niemand had het zien aankomen, maar Lydia Peeters wordt vanaf 1 januari de nieuwe Vlaamse minister van Energie, Financiën en Begroting. Bovendien trekt ze in mei voor Open Vld de Vlaamse lijst voor Limburg. In het Vlaams Parlement zal Laurence Libert (38) - binnenkort ook schepen voor Open Vld in Hasselt - op 1 januari het zitje van Peeters overnemen.
Waarom Lydia Peeters?
Rutten: “Als voorzitter moet je ook onverwacht kunnen schakelen en Lydia is de juiste vrouw op de juiste plaats. Bart Tommelein heeft deze week gezegd dat hij al meteen burgemeester wilde worden in Oostende. Je kon ook duidelijk zien dat zijn hart daar lag. De nieuwe ploeg start in januari en hij wilde niet de kapitein zijn die vanaf de wal toekijkt als het schip vertrekt. Lydia is iemand die zelf een verhaal uit de grond heeft gestampt, die al 18 jaar de leiding heeft in Dilsen-Stokkem. In het Vlaamse parlement staat ze bekend als een dossiervreter.”
Was het belangrijk dat de nieuwe minister een vrouw is na de hele heisa over dat mannenclubje bij de Nationale Bank?
Rutten: “Niet in eerste instantie. Maar ik vind wel dat al onze regeringen voor de helft uit vrouwen moeten bestaan. Het talent dat vrouwen hebben zie ik nu niet weerspiegeld in de top van ons land. Laat ons daar dus werk van maken, daarom wil ik ook meer vrouwen als lijsttrekkers.”
Open Vld heeft nu ook een minister uit Limburg. Speelde dat ook mee?
Rutten: “Open Vld heeft in Limburg zeer goed gescoord en ook Limburg heeft recht op een liberale minister. Maar Lydia is ook een dossiervreter die zich graag ergens in vastbijt. Ze past helemaal bij onze slogan 'gewoon doen'. Ze pakt problemen aan.”
Mevrouw Peeters, had u trouwens verwacht ooit minister te worden?
Peeters: ”Nee. Gwendolyn had gezegd dat ik woensdag naar Brussel moest komen, maar ik had geen idee waarom. Ik dacht dat we misschien wat dossiers moesten bespreken. Mijn man zei nog: misschien word je wel minister. Al lachend. Maar ik wist ook nog niet dat Tommelein de rit niet zou uitdoen.”
Had u dan niet aan de telefoon gevraagd waar het om zou gaan?
Rutten: “Zoiets zou ik toch niet via de telefoon hebben verteld.”
Uw man heeft moeten zwijgen en uw dochter van 14?
Peeters: “Ik wilde het haar eerst niet vertellen, maar ze wist het toch. Van mijn man. Ze heeft op school gezwegen. (lacht). Al wilde ze weten of ze wel iets mocht zeggen tegen vrijdagmiddag.”
Is zes maanden niet wat weinig om als minister nog een steen te verleggen?
Peeters: “Nee, je kan toch niet zeggen: nu gaan we een half jaar niets doen aan energie, financiën of begroting?”
Maar de verkiezingen komen er aan, in maart komt het parlement al niet meer samen.
Peeters: “Maar ik zit nog lang niet in verkiezingsmodus en de mensen in de straat zijn daar zeker ook nog niet mee bezig.”
Op tafel liggen nog veel moeilijke dossiers. Johan Danen van Groen heeft ze nog eens opgelijst: de digitale meters, het energie- en klimaatplan, nieuwe doelstellingen voor hernieuwbare energie, nieuwe maatregelen om het transport te vergroenen,…
Peeters: “Wel, ik ga eerst eens naar Oostende rijden, naar Bart. Ik heb een maand om te studeren, maar ik schrik niet van moeilijke dossiers. Ook niet van Financiën of Begroting, dat zijn in de gemeenten ook de bevoegdheden die niemand wil.”
Tommelein was ook van plan om een aantal zaken uit de energiefactuur te halen zodat die zou dalen. Zoals de isolatiepremies die nu worden doorgerekend in de factuur. Hoe meer mensen hun huizen isoleren, hoe hoger de factuur voor iedereen. U ook?
Rutten: “Wel nu zitten er in de factuur te veel andere kosten, zo worden er subsidies uitgedeeld die via de factuur worden aangerekend. De richting die wij willen inslaan is duidelijk: dit moet uit de factuur.”
Wat met de slimme meters?
Peeters: “Ik ga me daar nu nog niet over uitspreken, maar dat dossier zal wel landen.”
Rutten: “Bart heeft ingezet op de omslag naar groene energie die we allemaal moeten maken. Hij heeft mensen enthousiast gekregen, dat moeten we voortzetten.”
Uit een VN-rapport dat deze week bekend werd gemaakt, blijkt dat we onze klimaatinspanningen moeten verdrievoudigen als de we doelstellingen van Parijs willen halen de opwarming wil beperken tot minder dan 2 graden. De uitstoot van broeikasgassen moet dalen, maar heeft nog nooit zo erg gepiekt.
Rutten: “Daarom moeten we ook ambitieus zijn. Klimaat en energie zijn dé thema's van dit moment. Lydia heeft belangrijke dossiers.”
Intussen zetten de gele hesjes met hun protest Brussel wel in brand. Ze protesteren tegen de hoge brandstofprijzen en milieuheffingen die het leven duur maken.
Rutten: “Ik veroordeel in de eerste plaats het geweld dat ze gebruikt hebben. Maar ik begrijp ook wel de mensen die aan het einde van de maand niet toekomen. Als de omschakeling naar een groene economie alleen maar voor de rijke elite is, dan is dat niet ons verhaal. Wij willen groene energie net betaalbaar maken voor iedereen. Daarom dat Bart ook een project heeft opgestart als zonnedelen waar je kan investeren in zonnepanelen die niet op je eigen dak liggen.”
U hebt Joke Schauvliege al in een paar dossiers hard aangepakt: de boskaart bijvoorbeeld. Net als het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen dat u deze zomer nog 'een lege doos' hebt genoemd. Binnenkort zit u met haar aan tafel.
Peeters: “Dat zal geen probleem zijn. We zijn alle twee teamspelers. We hebben trouwens een goede verstandhouding.”
Maar u hebt ze toch een paar keer echt de duvel aangedaan.
Peeters: “Ik ben gewoon kritisch geweest voor de boskaart omdat ik als burgemeester ook merkte wat dit in de praktijk betekende: mensen verloren hun bouwgrond. En oké dat artikel over de boskaart is in het parlement goedgekeurd, maar een parlement mag toch een fout toegeven?”
En die lege doos van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, gaat u die nu vullen?
Peeters: “Ik heb inderdaad gezegd dat zonder beleidskaders dat plan niet veel voorstelt, maar die kaders zullen er komen. Deze zomer is wel het instrumentendecreet goedgekeurd en daarin staat dat mensen voor 100 procent vergoed zullen worden. Daar ben ik wel tevreden over.”
U zal ook de Vlaamse lijst trekken?
Peeters: “Dat is nog niet beslist.”
Rutten: “We gaan daar niet flauw over doen: het zit in de lijn der verwachtingen dat Lydia die in Limburg trekt.”
En Patrick Dewael de lijst van de Kamer?
Rutten: “Ik kan daar nog niets over zeggen, maar iemand met zijn ervaring in zowel parlement als op lokaal vlak, vinden we zeer sterk.”
Dus geen witte konijnen?
Rutten: “Ik vind niet dat je het bord telkens moet afvegen en opnieuw beginnen, maar je hebt tegelijkertijd ook nieuw bloed nodig. Zelf ben ik gestart als blauw konijn.”
De federale regering lijkt anders wel in verkiezingsmodus. Of waar gaat die discussie over dat VN-migratiepact anders over?
Rutten: “Dat pact zet in elk geval de grenzen niet open. Het zegt wel dat landen samenwerken om de illegale migratiestromen aan te pakken. Ook de Afrikaanse landen. Deze regering voert ook geen ander beleid dan toen Maggie De Block verantwoordelijk was voor Asiel en Migratie: ook toen waren we streng en rechtvaardig. Dit pact zal dat zeker niet veranderen. Maar ik begrijp wel dat mensen en ook de N-VA zich vragen stellen over dat pact, al is dit niet meer dan een intentieverklaring.”
Maar hoe moet dit nu worden opgelost? De regering is hopeloos verdeeld.
Rutten: “Laten we gewoon een verklaring bij dat pact voegen dat de puntjes op de i zet en nog eens duidelijk maakt dat we ons beleid niet uit handen geven.”
Voor N-VA is dat niet genoeg. Zal de regering hier straks over vallen?
Rutten: “Ik wil graag samen met N-VA aan tafel gaan zitten en dit probleem oplossen. We hebben ook nog een aantal belangrijke dossiers af te werken. De hervorming van de werkloosheidsvergoeding bijvoorbeeld. Deze regering heeft veel gerealiseerd: denk maar aan de 200.000 jobs die er zijn bijgekomen. Wie had dat bij de sluiting van Ford Genk durven dromen? Mensen houden door de loonlastenverlaging netto ook meer over, in januari gaan die verder omlaag. We willen dus ook voortwerken met deze regering.”
Die bijeenkomst in Marrakech is wel al op 10 december.
Rutten: “Dat is nog een week. In de politiek is dat een eeuwigheid. Wie had vorige week gedacht dat Lydia minister zou worden?”