Nieuws

26 april 2023

Minister Lydia Peeters geeft startschot van Top Team

“We maken van Vlaanderen nummer 1 in zero-emissievrachtvervoer”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters wil met het nieuwe project VIAVIA, ‘Vrachtvervoer Intelligent Aanpassen en Vergroenen via een Integrale Aanpak’, van Vlaanderen de nummer 1 maken als het over zero-emissievrachtvervoer gaat. Het Top Team Zero Emissie Vrachtvervoer werd officieel aan het werk gesteld door minister Peeters: “Met dit multidisciplinair team zullen we de komende jaren de transitie naar zero emissie in goede banen leiden, met het VIL als coördinator. Het opzet is om samen met de sector te komen tot beleidsaanbevelingen, doelstellingen en proefprojecten.”

Vijf taskforces Met VIAVIA wil minister Peeters volop inzetten op groene binnenvaart, een vergroening van de luchtvaart, zero-emissiegoederenvervoer over de weg, duurzame stadslogistiek en multimodale corridors. Het Top Team dat werd aangesteld heeft vijf taskforces rond deze thema’s. Hierin zetelen, naast minister Peeters, de trekkers van de taskforces:

  • Multimodaal.Vlaanderen voor de Multimodale Corridors;
  • Universiteit Antwerpen voor Duurzame Stadslogistiek;
  • De Vlaamse Waterweg nv voor Groene Binnenvaart;
  • Brussels Airport Company voor Vergroening Luchtvaart;
  • Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken voor zero-emissiewegvervoer.

Om te waken over de technologieneutraliteit maken ook netbeheerder Fluvius en Clean Hydrogen deel uit van het Top Team. Zij worden ondersteund door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken als facilitator en door VIL als coördinator en monitor van de beleidsdoelstellingen.

Het Top Team Zero Emissie Vrachtvervoer van links naar rechts op de foto: Anne Delanote (Expert Public Affairs, Fluvius), Bart Biebuyck (Executive Director Clean Hydrogen Partnership, Europese Commissie), Roel Gevaers (professor transporteconomie ,Universiteit Antwerpen), Liesbeth Geysels (Managing Director, VIL), Stéphane Jacobs (transitiemanager Clean Power for Transport, Departement Mobiliteit en Openbare Werken), Vlaams minister Lydia Peeters, Filip Boelaert (secretaris-generaal, Departement Mobiliteit en Openbare Werken ), Filip Van Hulle (manager, Multimodaal.Vlaanderen), Chris Danckaerts ( gedelegeerd bestuurder, De Vlaamse Waterweg nv). Geert Aerts (Chief Cargo & Real Estate Officer, Brussels Airport Company) ontbreekt op de foto.

Opdracht VIAVIA

Vlaams minister Lydia Peeters: “Het opzet is om samen met de sector versneld de doelstellingen van de Europese ‘Green Deal’ te realiseren. Transport is in Vlaanderen verantwoordelijk voor 21% van de totale CO2-uitstoot. Met de klimaatverandering die wereldwijd steeds meer voelbaar wordt, is het onze verantwoordelijkheid om ook volop in te zetten op de vergroening van het goederenvervoer. Het is aan het Top Team om de strategie te bepalen en om de uitdagingen om te zetten in concrete acties en projecten die toelaten de noodzakelijke omslag ook echt te kunnen maken.”

Belangrijk daarin is een transversale en gecoördineerde aanpak tussen alle vervoersmodi om de beoogde doelstellingen te realiseren. Hierbij wordt onder andere gedacht aan de uitrol van multimodale energiehubs op strategische locaties in Vlaanderen om alle vervoersmodi van de nodige brandstof (elektriciteit, waterstof, e-fuels, edm.) te kunnen voorzien.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief