Nieuws

25 augustus 2022

Minister Lydia Peeters investeert dit jaar 10 miljoen euro in beveiliging snelwegparkings

In 2020 organiseerde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters vijf provinciale overlegmomenten met stakeholders rond overlast door transmigranten op snelwegparkings. De minister kwam toen met een plan van aanpak. Dit jaar gaat het om een investering van ongeveer 10 miljoen euro. “Het gaat daarbij vooral om ingrepen die de veiligheid op de snelwegparkings verhogen, zoals camerabewaking en bijkomend hekwerk. Samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)willen we hiermee het onveiligheidsgevoel voor vrachtwagenchauffeurs en automobilisten wegnemen. Daarnaast wordt de concessie in Jabbeke volledig vernieuwd, in de vorm van een publiek private samenwerking”, duidt minister Peeters.

Afgelopen jaren kenden we veel incidenten met transmigranten op verschillende Vlaamse snelwegparkings. België blijft een populair transitland, transmigranten proberen in geparkeerde vrachtwagens te glippen om zo de oversteek te wagen naar het Verenigd Koninkrijk. Dit levert gevaarlijke situaties op en zorgt voor een groot onveiligheidsgevoel bij (vrachtwagen)chauffeurs. Uit voorlopige cijfers voor dit jaar gaat het om 5.349 meldingen waarbij een transmigrant gesignaleerd werd op een parking in beheer van AWV en om 687 vrachtwagens waarbij tijdens controles transmigranten werden aangetroffen.

Vlaams minister Peeters investeert dit jaar 10 miljoen euro in de beveiliging van de Vlaamse snelwegparkings. Daarvan wordt er 4 miljoen euro voorzien voor fysieke bewakingspatrouilles gedurende de komende 2 jaar. Een privé bewakingsfirma oefent op 14 verschillende parkings visuele controles uit. Door hun aanwezigheid zorgen ze ervoor dat de hekwerken en vrachtwagens niet worden beschadigd en ontraden ze transmigranten om in vrachtwagens in te klimmen. Daarnaast wordt er 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in camerabewaking zodat politiediensten vanop afstand kunnen controleren. Op 3 locaties in West-Vlaanderen (Mannekensvere, Westkerke, Jabbeke) wordt er dit jaar ook een middenbermconstructies aangebracht zodat transmigranten er de autosnelweg niet meer over kunnen steken.

En tot slot wordt er 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in hekwerken en poorten aan vrachtwagenparkings. Het gaat daarbij over 12 locaties met in totaal 21 snelwegparkings die beter beveiligd worden.

Provincie

Locatie

Timing

Antwerpen

Postel (beide richtingen)

Opgeleverd

Vorselaar (beide richtingen)

Opgeleverd

Oost-Vlaanderen

Kruibeke (beide richtingen)

Oplevering zomer 2022

Gentbrugge (beide richtingen)

Opgeleverd

Vlaams-Brabant

Peutie (richting Brussel)

Opgeleverd

Ruisbroek (richting Frankrijk)

Oplevering zomer 2022

Walshoutem (beide richtingen)

Oplevering zomer 2022

Heverlee (beide richtingen)

Oplevering september

Everberg (beide richtingen)

Oplevering september

West-Vlaanderen

Marke (beide richtingen)

Opgeleverd

Westkerke (middenberm)

Opgeleverd

Jabbeke (beide richtingen)

Oplevering 2023

Vlaams minister van mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: ”Problemen met transmigranten aan snelwegparkings is een maatschappelijk gegeven. Het Agentschap Wegen en Verkeer kan dit probleem helaas niet alleen oplossen, daarom dat in 2020 ook het federale niveau nauw werd betrokken in de uitwerking van het plan van aanpak. In 2021 zijn we al met enkele infrastructurele maatregelen gestart en ook in 2022 zetten we dat verder met een investering van 10 miljoen euro. Vrachtwagenchauffeurs en automobilisten moeten op een snelwegparking op een veilige manier hun pauze kunnen nemen.”

Nieuwe concessie in Jabbeke met meer en veiligere parkeerplaatsen

“Midden augustus startte de volledige heraanleg van de snelwegparking met de concessie van TotalEnergies aan de E40 in Jabbeke. Dit gebeurt in de vorm van een publiek private samenwerking. Zowel richting Oostende als richting binnenland. Er komt niet alleen een vernieuwde shop en eetaanbod, ook de parking wordt door TotalEnergies aangepakt”, duidt minister Peeters.

De truckparking richting Oostende heeft af te rekenen met de problematiek van de transmigratie. Daarom komt er een beveiligde betalende parking met een stevig hekwerk voorzien van alarmsysteem. ANPR-camera's aan de in- en uitgang van de parking moeten de toegangscontrole koppelen aan de bestuurder van de vrachtwagen. Een geluidsmuur aan de kant van de autosnelweg zorgt ervoor dat de vrachtwagenbestuurders een stillere rustpauze hebben. Het aantal parkeerplaatsen voor vrachtwagens stijgt van 37 naar 80, meer dan een verdubbeling. Ook de parking voor personenwagens wordt groter: 57 parkeerplaatsen naar 85.

Ook richting binnenland stijgt het aantal parkeerplaatsen. Voor personenwagens gaat dat van 71 naar 85. Vrachtwagens kunnen rekenen op 60 parkeerplaatsen (een verdubbeling). Net zoals aan de overkant wordt de vrachtwagenparking uitgerust met ANPR-camera’s aan de in- en uitgang en een geluidsmuur.

Laadinfrastructuur Jabbeke

Momenteel staat op deze parking aan elke kant één snellader voor het laden van elektrische wagens. Na de herinrichting komen er aan elke kant 4 ultra snellaadpunten (≥ 150kW) van TotalEnergies die onder dezelfde luifel staan als de brandstofpompen.

Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters: “Ik zet deze legislatuur in op snellaadinfrastructuur. Op korte termijn moeten snelwegparkings langs Vlaamse autosnelwegen voorzien worden van snellaadinfrastructuur zodat (inter)nationaal personenverkeer op zero-emissie wijze door Vlaanderen kan rijden. Dit moet de vergroening van het wagenpark stimuleren. Mijn plan is dat het Agentschap Wegen en Verkeer zorgt voor snellaadinfrastructuur binnen een straal van 25 km langs alle grote verkeersassen in Vlaanderen. Het doet me dan ook plezier dat TotalEnergies deze laadpalen onder de beschermende luifel plaatst zodat de elektrische wagen niet meer in een hoekje van de parking staat.”

De komende jaren

Ook de komende jaren wordt nog gestart met de heraanleg van verschillende dienstenzones, denk maar aan die van Diepenbeek, Waasmunster en Boutersem. Hierbij zal vanzelfsprekend ook veel aandacht uitgaan naar de beveiliging van de parkings.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief