Nieuws

27 april 2022

Minister Lydia Peeters laat studieopdracht opstarten voor ondertunneling A8 in Halle

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft via De Werkvennootschap studiebureau Sweco laten aanstellen voor de ondertunneling van de A8 in Halle. Dit project, dat door de Vlaamse Regering naar voor is geschoven als prioritair aan te pakken project, zal worden uitgevoerd als een publiek-private samenwerking. Het multidisciplinair studieteam zal de nodige stappen ondernemen om het project verder vorm te geven, startend met een voorontwerp en een projectnota. Ook wordt gestart met een communicatietraject naar alle belanghebbenden.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters reageert tevreden: ‘’Ik ben blij dat we met het aanstellen van dit studieconsortium een belangrijke volgende stap nemen in dit dossier. De ondertunneling van de A8 in Halle zet in op de speerpunten van mijn beleid: verkeersveiligheid, leefbaarheid en doorstroming. De A8 moet zijn functie als hoofdweg zo beter kunnen vervullen. Voor deze studie heb ik 5,6 miljoen euro voorzien, de eigenlijke werken zijn begroot op 160 miljoen euro.’’

Samen naar een gedragen ontwerp

Het aangesteld studieconsortium zal beginnen met een consultatieronde van alle belanghebbenden om zo een voorontwerp en uiteindelijk een projectnota op te maken. Die zal dienen als basis voor een gedragen ontwerp om de A8 tussen de R0 en het kanaal Brussel-Charleroi herin te richten. Uitgangspunten zijn daarbij de ondertunneling van de Halleweg en de Nijvelsesteenweg, met de ontsluiting van de wijk Rodenem in acht genomen.

Publiek-Private Samenwerking

Dit project wordt, net zoals een aantal andere grote en prioritaire infrastructuurwerken, als een publiek-private samenwerking (PPS) uitgevoerd. Dat wil zeggen dat de Vlaamse Overheid een private partner zoekt die niet alleen de werken uitvoert, maar ook meedenkt over het ontwerp, de Minder-Hindermaatregelen en het project financiert. De Vlaamse Overheid betaalt dan een beschikbaarheidsvergoeding gedurende 30 jaar, en voor diezelfde periode staat de private partner ook in voor het onderhoud.

De Werkvennootschap als initiatiefnemer

Minister Lydia Peeters duidde De Werkvennootschap aan om dit project te begeleiden. Het is dan ook De Werkvennootschap die nu het studieteam heeft aangesteld. 

“De Werkvennootschap werkt hard aan de herinrichting van de Ring rond Brussel, en is bezig met een heel aantal quick-wins, projecten die nu al worden aangepakt in afwachting van de grote herinrichting. Bovendien hebben zij alle expertise rond PPS-projecten in huis. De ondertunneling van de A8 zal dus mee onder de kapstok van ‘Werken aan de Ring’ vallen.’’ Aldus minister Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief