Nieuws

5 september 2023

Minister Lydia Peeters lanceert projectoproep voor innovatieve laadsystemen

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters lanceert een projectoproep voor innovatieve pilootprojecten rond laadinfrastructuur. De minister trekt hiervoor 2 miljoen euro uit via het Vlaams klimaatfonds. “We zijn met intussen zo’n 27.000 laadpunten goed op weg om de doelstelling van 35.000 publieke laadpunten tegen 2025 te behalen. Een eenvoudige publieke laadpaal past niet altijd in elke stedenbouwkundige context en is ook niet altijd voor iedereen de juist oplossing. Vanuit de Vlaamse overheid willen we ook ondernemers verder stimuleren en faciliteren in de zoektocht naar slimme laadoplossingen, die de vergroening van ons wagenpark mee verder bewerkstellingen de komende jaren.”

Deze projectoproep is een aanvulling op de ambitie van minister Peeters om tegen 2025 35.000 (CPE) publieke laadpunten te voorzien. Minister Peeters wil via deze projectoproep specifiek innovatieve projecten ondersteunen en de drempel om te investeren verlagen.

Vlaanderen is een van de meest verstedelijkte en dichtstbevolkte regio's in de Europese Unie. De meeste steden en gemeenten zijn historisch gegroeid naar hun huidige vorm, zonder dat hier eerst stedenbouwkundige plannen aan vooraf gingen. Dit bekent dat het niet altijd zo eenvoudig is om een gewone publieke laadpaal bij een publieke parking te plaatsen. Voor de bepaalde locaties, straten of wijken moet men specifiek op zoek gaan naar de juiste laadoplossingen voor de situatie.

“Vlaanderen behoort tot de wereldtop op het vlak van innovatie. Het is net daarom dat we onze ondernemers, experts en pioniers een duwtje in de rug willen geven om deze slimme laadoplossingen te bedenken, uit te werken en hieromtrent pilootprojecten te kunnen opzetten aan de hand van deze call”, aldus minister Peeters. “We moeten in het kader van de klimaatuitdagingen onze kilometers verder vergroenen door de omslag naar zero-emissievoertuigen vanuit Vlaanderen mee te ondersteunen. Deze projectoproep zal zorgen dat we in Vlaanderen ook innovatieve en duurzame oplossingen kunnen ontwikkelen.

De oproep richt zich op pilootprojecten van een beperkte schaalgrootte die verkennend en innovatief van aard zijn en die na afloop kunnen opschalen. Het kan gaan om mobiele laadsystemen, private laaddeelsystemen, (bidirectionele) laadpunten in energiemanagementsystemen met ter plekke geproduceerde hernieuwbare energie, slimme publieke laadoplossingen, innovatieve managementsystemen voor deelwagenlaadpunten.

Aanvragen kunnen ingediend worden tot en met 23 oktober 2023 via https://www.vlaanderen.be/milieuvriendelijke-voertuigen/cpt-projectoproep-innovatieve-laadsystemen.

Indieners maken aanspraak op een financiële tussenkomst van 40% vanuit Vlaanderen met een maximum van 300.000 euro per project. De projecten moeten binnen de 2 jaar gerealiseerd worden.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief