Nieuws

11 mei 2021

Minister Lydia Peeters pakt slechtste fietspad van West-Vlaanderen aan

Volledig afgescheiden fietspaden op de Veurnestraat/Pannestraat (N35)

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, kondigt nieuwe, volledig afgescheiden fietspaden op de Veurnestraat/Pannestraat (N35) aan. In 2018 kreeg dat fietspad nog de betreurenswaardige titel ‘slechtste fietspad van West-Vlaanderen’. “Als we willen dat meer mensen de fiets nemen, dan moeten we ervoor zorgen dat dit op een veilige en comfortabele manier kan”, aldus minister Peeters. “Fietspaden zoals die in de Pannestraat/Veurnestraat moeten dan ook prioritair aangepakt worden. In totaal zal er vanuit mijn beleidsdomein een bedrag van 6,5 miljoen euro worden geïnvesteerd.”

De werken starten dit najaar en gebeuren in opdracht van De Panne, Veurne, Koksijde, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), Aquafin en de intercommunale IWVA. “Tussen het kruispunt met de Koksijdeweg (N396) in De Panne en de Polderweg in Veurne wordt de gewestweg volledig heringericht”, zegt Lydia Peeters. De werken gebeuren in verschillende fases en duren volgens de huidige planning tot eind 2023.

Putten en scheuren

De fietspaden langs de N35 - tussen Veurne en De Panne - hebben de kwalijke reputatie de slechtste van heel Vlaanderen te zijn. Tijdens de lange wachtperiode werden ze vaak wat opgelapt, maar ze zaten in geen tijd weer vol putten en scheuren, terwijl ze ook gevaarlijk afhellen naar één kant.

 Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Als fietser op de Veurnestraat/Pannestraat (N35) rij je momenteel naast het autoverkeer. Na de herinrichting worden de fietspaden een stuk veiliger en comfortabeler. Waar er genoeg beschikbare ruimte is, worden fietsers en auto’s afgescheiden door een groene zone met bomen en gras. Binnen de bebouwde kom is er niet voldoende ruimte voor afgescheiden fietspaden, daarom wordt er hier gekozen om ze verhoogd aan te leggen.”

Wim Janssens, schepen van Openbare Werken in De Panne: “Alle lichten staan op groen om de werken te starten na deze zomer. Iedereen binnen het project heeft in de laatste maanden hard gewerkt om de laatste knopen door te hakken. Van minister Peeters die zorgde voor de nodige centen, tot de tekenaar die vakkundig deze mooie 3D-beelden maakte. Met deze 3D-beelden zien we voor het eerst hoe het er in 't echt zal uitzien. En dat doet dromen … Laat de werken maar vlug beginnen, zodat we allemaal veilig kunnen fietsen van De Panne naar Veurne.”

Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde: “Het bestuur is hier uiteraard zeer blij mee, het dossier kent een lange geschiedenis. Koksijde is een erkende fietsgemeente! We proberen het voor de fietsers in onze gemeente overal zo aangenaam en veilig mogelijk te maken. De N35 ligt maar een klein stukje op ons grondgebied, maar we zijn dan opnieuw een comfortabele fietsstrook rijker.”

Peter Roose, burgemeester van Veurne :”Na een lange voorbereidingsperiode, zijn we zeer tevreden dat de praktische aanleg van gescheiden fietspaden tussen De Panne, Koksijde en Veurne binnenkort uit de startblokken kan schieten. Deze investering is een belangrijke meerwaarde voor het fietscomfort in de Westkust.”

Tweeënhalf jaar werken

Volgens de huidige planning starten de werken in het najaar van 2021. Een concrete startdatum is er nog niet, eerst moet een aannemer gekozen worden die de werken uitvoert. De fasering van de werken ligt wel al vast. Als eerste stap komt er een tijdelijke rotonde op het kruispunt van de Sint-Idesbaldusstraat (N8) met de Koksijdestraat. Die moet er tijdens de werken voor zorgen dat het verkeer vlot tot op het industrieterrein raakt. Enkele weken later starten de werken op de Pannestraat (N35) zelf. Eerst wordt de zone ter hoogte van het industrieterrein aangepakt, daarna splitst de werf zich op in twee delen. Een deel verplaatst zich per fase richting De Panne, een ander deel richting Veurne. Alle werken zitten er volgens de huidige planning op tegen eind 2023.

Omleiding voor doorgaand verkeer

De werken zullen voor de nodige hinder zorgen op de Pannestraat/Veurnestraat. Het doorgaand autoverkeer tussen Veurne en De Panne moet tijdens de werken een omleiding moeten volgen. Voor plaatselijk verkeer naar het industrieterrein en de handelszaken blijft de werfzone zoveel mogelijk toegankelijk.

Meer informatie over de werken vindt u op www.wegenenverkeer.be/N35.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief