Nieuws

6 oktober 2021

Minister Lydia Peeters start bevraging lokale besturen voor evaluatie van GAS-snelheid

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft vandaag de bevraging van de lokale besturen gelanceerd voor GAS-5 (GAS-snelheid). “Zoals aangekondigd bij de inwerkingtreding ervan op 1 februari van dit jaar, wens ik dit goed te monitoren en evalueren en vandaar dat ik een digitale vragenlijst aan elke burgemeester bezorgd heb. Op die manier wil ik weten waarom lokale besturen al dan niet gebruik maken van deze mogelijkheid en welke elementen voor voorbetering vatbaar zijn,” aldus de minister. “Op basis van de resultaten kan een eventuele remediëring van art. 29quater van de Wegverkeerswet plaatsvinden.”

Het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024 voorzag in een mogelijkheid om lokale besturen zelf beperkte snelheidsovertredingen te laten handhaven middels een administratieve sanctie (een GAS-boete). Minister Lydia Peeters heeft hier bij haar aantreden onmiddellijk werk van gemaakt en via art. 29quater van de Wegverkeerswet krijgen lokale besturen de handvaten om zelf handhaving op te zetten voor snelheidsovertredingen op wegen waar 30 km/u en 50 km/u de maximumsnelheid is op hun grondgebied.

Bij de inwerkingtreding hiervan op 1 februari van dit jaar is ook afgesproken dat er in het najaar een evaluatie plaats zou vinden. “Omdat de mening van lokale besturen in deze zeer belangrijk is, heb ik elke burgemeester een mail gestuurd met een link naar de digitale bevraging. Met behulp van een reeks vragen probeer ik mij een goed beeld te vormen van de mening van lokale besturen over GAS-5. Niet enkel peil ik hiermee naar hun eigen argumentatie om er al dan niet gebruik van te maken, maar verwerf ik ook inzichten in de huidige manier van werken om eventuele pijnpunten te detecteren. Met behulp van deze inzichten is een eventuele remediëring mogelijk. De evaluatie gebeurt reeds kort na de inwerkingtreding en nog niet veel lokale besturen maken al gebruik van de mogelijkheid die GAS-5 biedt, maar aangezien ik het een belangrijk handhavingsmiddel vind en een meerwaarde voor een lokaal verkeersveiligheidsbeleid hoop ik dan ook dat talrijke lokale besturen de bevraging invullen om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen,” besluit minister Peeters.

De lokale besturen krijgen tot en met 29 oktober de tijd om de bevraging in te vullen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief