Nieuws

18 oktober 2021

Minister Lydia Peeters verkent Limburgse melkveehouderij

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters bezocht het melkveebedrijf van Johan Hillen in Helchteren. Johan en Ria melken er samen met zoon Stef een 150- tal melkkoeien. Ondanks dat het bedrijf gunstig gelegen is, lengt de intense verweving met de natuurgebieden in de ruime regio een hypotheek op de ontwikkelingskansen van de familiale landbouw in het gebied. 

Minister Peeters trok samen met de familie Hillen op fietsverkenning in de streek. Waar de delegatie van de Boerenbond de minister hebben geïnformeerd over de impact rond uitstoot op de landbouwbedrijven in de valleigebieden. Deze open ruimte is van oudsher een agrarisch gebied waar de melkveebedrijven mee het landschap hebben ontwikkeld, maar kent ook een ecologische waarde. De afstand van agrarisch gebied in de streek is nooit verder dan 5km.

Terug op het bedrijf kreeg minister Peeters een rondleiding op het bedrijf. De familie heeft 160 melkkoeien van het Holstein-ras. Zeven dagen op zeven wordt er twee keer daags gemolken. In totaal neemt het melken 5 uur per dag in beslag. Met zoon Stef, staat ook de derde generatie klaar om in het bedrijf te stappen. 

Minister Peeters: "Een erg leerrijk en boeiend bezoek. Een unieke inkijk achter de schermen van het bedrijf, waar we ook spraken over de vele uitdagingen en problematieken van de sector. Zo zouden bij plannen voor verder natuurontwikkeling in de streek de mogelijke effecten op de landbouw telkens grondig moeten geanalyseerd en meegenomen worden. Zo kunnen we ook de melkveehouders in onze provincie een toekomstperspectief en rechtszekerheid bieden."

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief