Nieuws

23 december 2019

Minister Lydia Peeters verlengt steun voor ecologisch en verkeersveilig transport

Transporteurs die investeren in ecologische en verkeersveilige vrachtwagens krijgen ook de komende drie jaar financiële steun van de Vlaamse overheid. “De transport-sector is van groot belang voor onze economie en onze welvaart. We moeten in Vlaanderen blijven inzetten op verkeersveilig en milieuvriendelijk transport. Daarom voorzien we de komende drie jaar opnieuw een jaarlijks budget van 36 miljoen euro. Ik roep alle transporteurs dan ook op om verder te investeren in groene, moderne en veilige voertuigen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

Jaarlijks 36 miljoen euro steun

De Vlaamse overheid voorziet sinds 2017 elk jaar 36 miljoen euro financiële steun om de omschakeling naar een meer ecologisch en veilig transport te ondersteunen. De komende drie jaar wordt deze steun verdergezet. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken voorziet de financiële middelen. Het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) staat in voor het operationeel beheer van de steunapplicatie en voor de dossierbehandeling.

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits: “Met VLAIO organiseren we één aanspreekpunt voor ondernemers. Het is goed dat we de webapplicatie van VLAIO verder kunnen inzetten om op een gemakkelijke manier de transportondernemers toegang te geven tot deze overheidsmaatregel. Voor ondernemers is het essentieel dat de overheid zo min mogelijk rompslomp veroorzaakt. Met VLAIO zal ik daar sterk op inzetten.”

Steeds meer verkeersveilige voertuigen

“Steeds meer bedrijven maken de omslag naar ecologisch en veilig transport. Aangezien ik de sector hierin wil blijven ondersteunen, heb ik besloten om deze maatregel te verlengen voor de komende drie jaar. Ik moedig alle bedrijven aan om gebruik te maken van deze subsidie”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters.

Welke maatregelen komen in aanmerking?

De steun is gericht op de uitgaven (aankoop, huur of leasing) van volgende maatregelen:

  • Rij-assistentiesystemen ter bevordering van energiezuinig en verkeersveilig rijgedrag;
  • Extra veiligheidsvoorzieningen die verder gaan dan de wet voorschrijft;
  • Extra voorzieningen met een positieve impact op het milieu en op de geluidslast;
  • Maatregelen ter bevordering van de efficiëntie;
  • Maatregelen ter bevordering van de ergonomische vormgeving van de bestuurdersplaats
  • Maatregelen ter vermijding van diefstal.

Concreet gaat het om veiligheidsvoorzieningen zoals dodehoekdetectoren, camerasystemen, aslastmeters en remsystemen. Komen ook in aanmerking: aerodynamische maatregelen en rij-assistentiesystemen zoals een alcoholslot en 'lane keeping assistance', die vrachtwagens op koers houden.

5.000 euro per vrachtwagen, 100.000 euro voor elke onderneming

Een steunaanvraag kan één keer per kalenderjaar digitaal ingediend worden via een interactieve webapplicatie. De subsidie per voertuig bedraagt maximaal 5.000 euro. Het subsidiebedrag per onderneming is maximaal 100.000 euro voor drie opeenvolgende kalenderjaren samen, volgens de Europese de-minimisregelgeving. De steun bedraagt 30% of 80% van de uitgaven (aankoop, huur of leasing) van de in aanmerking komende maatregelen.

Meer info

Meer informatie over het subsidiemechanisme vindt u op:

https://www.vlaanderen.be/subsidie-voor-ecologisch-en-veilig-transport

https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/subsidie-voor-ecologisch-en-veilig-transport

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief