Nieuws

10 april 2021

Minister Lydia Peeters verlengt versterkingsritten tijdens schoolspits tot einde schooljaar

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit, zet de versterkingsritten op het reguliere net, voornamelijk tijdens de schoolspits, verder tot 30 juni 2021. Gemiddeld gaat het over 436 extra voertuigen. Daarnaast worden ook de versterkingsritten bij het vervoer van leerlingen van het buitengewoon onderwijs verlengd tot het einde van het schooljaar.

Versterkingsritten tijdens schoolspits

Minister Peeters maakte in 2020 al middelen vrij om drukke buslijnen te ontlasten tijdens de schoolpits. Er werd daarvoor een beroep gedaan op versterkingsritten uitgevoerd door private autocarbedrijven die de reguliere ritten aanvullen. Op die manier garandeert de minister dat de reizigers meer gespreid het openbaar vervoer kunnen gebruiken. 

“Gezien de huidige coronasituatie en het terug opengaan van de scholen na de paasvakantie heb ik beslist de versterkingsritten te verlengen tot het einde van dit schooljaar”, zegt de minister. Gemiddeld gaat het over 436 extra voertuigen ‘s morgens en 436 extra voertuigen ‘s avonds (op woensdag ‘s morgens en ‘s middags).

Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

Door de coronaregels en de keuzes van een aantal scholen werden gemengde ritten in het buitengewoon onderwijs gesplitst waardoor de vaak lange rijtijd nog langer werd. Om dat probleem aan te pakken legde minister Peeters vorig jaar reeds versterkingsritten in bij het vervoer van leerlingen van het buitengewoon onderwijs. Die maatregel wordt nu verlengd tot het einde van dit schooljaar. In totaal gaat het over 133 extra voertuigen.

Ontsmetting en reiniging

De Lijn zet heel hard in op ontsmetting en reiniging van haar voertuigen. Zo worden onder meer dagelijks alle bussen ontsmet en krijgen alle medewerkers ontsmettingsgel. Ook die extra aandacht voor de veiligheid wordt verdergezet. De bovenstaande maatregelen, samen goed voor ongeveer 14 miljoen euro, garanderen dat in zeer moeilijke tijden iedereen toch op zo’n veilige mogelijke manier gebruik kan maken van het openbaar vervoer. “Zo zorgen we met de versterkingsritten voor een betere spreiding. Samen tegen corona, ook binnen het openbaar vervoer”, sluit minister Peeters af.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief