Nieuws

16 januari 2024

Minister Peeters brengt bezoek aan opleiding laadpaalinstallateur bij SyntraPXL

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters brengt vandaag een bezoek aan de grootste SyntraPXL-campus van Vlaanderen in Genk. Op THOR-park kan men opleidingen rond het installeren van laadinfrastructuur volgen in een moderne en innovatieve setting. Het bezoek kadert in de Vlaamse uitrol van laadinfrastructuur binnen het actieplan ‘Clean Power for transport’. Hiermee maakt minister Peeters werk van de omschakeling naar zero-emissievervoermiddelen. Nabijheid, bereikbaarheid en vertrouwen zijn de kernwoorden binnen de uitrol van laadinfrastructuur in Vlaanderen. Deze legislatuur kwam er in Limburg heel wat laadinfrastructuur bij op zowel publiek als semi-publiek domein.

We staan voor belangrijke klimaatuitdagingen en moeten onder meer onze CO2-uitstoot reduceren. Elektrisch rijden levert hier een belangrijke bijdrage aan en om dat te stimuleren moeten we als Vlaamse overheid voorzien in voldoende laadinfrastructuur. Het is goed dat het aantal laadpalen in Vlaanderen daarom in een versneld tempo worden uitgerold op het terrein.

“De doelstelling opgenomen binnen ‘Clean Power for Transport’ is duidelijk: tegen 2025 moet de teller in Vlaanderen op 35.000 laadequivalenten staan en hebben we elke 25 km (ultra)snellaadinfrastructuur langs de snelwegen en grote verkeersassen. Vandaag staat de teller al op 32.800 semi-publieke en publieke laadpunten en staan we heel dichtbij om die doelstelling te behalen”, zegt minister Peeters.

Uitrol laadinfrastructuur Limburg

Publieke laadinfra Laadpunten normaal vermogen Snellaadpunten Ultrasnellaadpunten
Limburg 914 73 81

Semi-publieke laadinfra Laadpunten normaal vermogen Snellaadpunten Ultrasnellaadpunten
Limburg 2709 49 23

Opleiding aan SyntraPXL

Naast publieke laadpalen ontstaat er binnenkort een ook een grotere behoefte aan thuislaadpunten. Elektriciens die van de installatie van laadinfrastructuur hun specialiteit willen maken zijn met de verschuillende opleidingen bij SyntraPXL aan het goede adres. Ze leren er laadinfrastructuur te installeren, aansluiten en ook te herstellen. Daarnaast duiden ze ook het belang van software, gebruikers en laadbeurten. Minister Peeters volgde vandaag de advanced class laadpaalinstallateur. Zo werd er kennis gemaakt met een state of the art systeem voor het aansturen van laadpalen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief