Nieuws

21 mei 2024

Minister Peeters: “Fietssuggestiestroken en 7 quick wins maken schoolomgeving Alken veiliger”

Midden 2022 ging Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters in dialoog met de leerlingen van de gemeentelijke basisschool B@S!S om de verkeersveiligheid in de schoolomgeving en op hun schoolroute te verhogen. Er kwamen uiteindelijk 7 quick wins en het aanbrengen van fietssuggestiestroken uit de bus, die ervoor moeten zorgen dat de kinderen op een veiligere manier naar school kunnen gaan. De minister ging op dinsdag 21 mei 2024 ter plaatse om een kijkje nemen naar de ondertussen uitgevoerde ingrepen.

Vlaams minister Lydia Peeters heeft deze legislatuur sterk ingezet op het verkeersveiliger maken van schoolomgevingen en schoolroutes en dat ook in samenwerking met de steden en gemeenten. Wanneer de gemeentelijke basisschool B@S!S eind 2021 in een brief de verkeersveiligheid in de schoolomgeving aankaartte, ging minister Peeters dan ook meteen in dialoog met de school en de schoolgaande jeugd. Naar aanleiding van dat gesprek werd beslist om fietssuggestiestroken aan te brengen op de N754 en dat tot in Wellen. De rijweg werd hiervoor ook deels voorzien van een nieuwe toplaag.

Daarnaast werd er ook overeengekomen om 7 quick wins uit te voeren die de verkeersveiligheid zouden verhogen. Ondertussen zijn 5 van 7 al uitgevoerd of in uitvoering.

  • Herschilderen van de voetgangersoversteek ter hoogte van de schoolomgeving.
  • Verwijderen van haagbeplanting ter verbetering van de zichtbaarheid ter hoogte van de oversteek St Aldegnonislaan en het plaatsen van anti-parkeerpalen.
  • Het voorzien van rugdekking voor de fietsers bij de overgang van fietspaden naar gemengd verkeer op de Dorpstraat.
  • Kruispunt Klameerstraat werd compacter gemaakt.
  • Snelheidsverlaging op de N754 naar 50 km/u vanaf de schoolomgeving richting Wellen. Daarnaast wordt er ook een trajectcontrole geïnstalleerd op grondgebied Wellen ter hoogte van De Veerstraat vanaf de rotonde Daalstraat richting Wellen-Centrum. Deze trajectcontrole is in voorbereiding.
  • De overige twee quick wins zijn in voorbereiding: het aanbrengen van de herhaling van de zone 30 en het voorzien van galgpalen ter hoogte van de oversteek St. Aldegonislaan.
“Mijn doel is om meer verkeersveiligheid te creëren in schoolomgevingen maar ook op schoolroutes. In mijn verkeersveiligheidsplan nam ik daarom ook expliciet de ‘kindnorm’ op. Onze infrastructuur moet zodanig ingericht zijn dat elk kind zich op een zelfstandige en veilige manier kan verplaatsen. Wat veilig is voor een kind, is veilig voor iedere leeftijd. Pas dan zullen ouders vertrouwen hebben om hun kinderen zelfstandig te voet of met de fiets naar het school te laten gaan”, zegt Vlaams minister Peeters. “Hier in Alken hebben we op een jaar tijd daar middel van snel uitvoerbare werken toch heel wat stappen kunnen zetten om de verkeersveiligheid te verhogen in de omgeving van de gemeentelijke basisschool B@S!S.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief