Nieuws

14 maart 2024

Minister Peeters herhaalt oproep voor oprichting Waterzekerheidsfonds

Vandaag heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters in het Vlaams Parlement opnieuw gepleit voor het oprichten van een Vlaams Waterzekerheidsfonds, dat legislatuur-overschrijdend werkt. Enkel zo kunnen we de historische achterstand wegwerken. Deze legislatuur heeft de minister de budgetten voor waterbeheersing voor de bevaarbare waterwegen in beheer van De Vlaamse Waterweg nv verdubbeld. De investeringsmiddelen werden opgetrokken van 60 miljoen euro naar meer dan 120 miljoen euro per jaar.

De Waterbom in juli 2021 in het oosten van het land, die aanzienlijke menselijke en materiële schade veroorzaakten, benadrukten de kwetsbaarheid van Vlaanderen. Als reactie op deze gebeurtenissen, en een daaropvolgende 'wat-als'-studie’ uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg, werd ook een interdisciplinair experten panel Hoogwaterbeveiliging samengesteld, onder leiding van de voormalige Nederlandse VN-Watergezant Henk Ovink. In hun rapport 'Weerbaar Waterland: Ons voorbereiden op wat al gebeurt' werd sterk aanbevolen om een Waterzekerheidsfonds op te richten om de waterveiligheid langs te waarborgen.

“Om iedereen in Vlaanderen te verzekeren van droge voeten zijn er verdere, grote investeringen nodig. Het is cruciaal om nu actie te ondernemen en het Waterzekerheidsfonds op te tuigen. Ook een aangepast vergunningenbeleid dringt zich op. Voor noodzakelijke openbare werken dient het algemeen belang te primeren in functie van de veiligheid”, aldus minister Peeters.

In het kader van het Belgisch EU-voorzitterschap organiseert minister Peeters op 26 maart 2024 ook een Water Summit in Lanaken. Hier wordt o.a. waterveiligheid op Europees niveau en het uitwerken van een waterzekerheidsfonds verder besproken met experten uit de ons omringende landen. “Er is behoefte aan verdere Europese samenwerking om de realisatie van waterbouwkundige projecten te versnellen, aangezien water geen landsgrenzen kent”, besluit minister Peeters

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief