Nieuws

23 november 2022

Minister Peeters: “in 2025 enkel nog led langs onze gewestwegen”

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) bouwt de komende jaren alle verlichting langs gewestwegen om naar led. Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Lydia Peeters gaf vanochtend in Dilsen-Stokkem het symbolische startschot van de ombouw met de vervanging van een oude gasontladingslamp door een nieuw ledexemplaar, één van de 78.000 toestellen die in 2025 uitsluitend nog met led werken.

Met de ombouw mikt minister Peeters op een energiebesparing van zo’n 35% voor het energieverbruik op gewestwegen, in totaal een besparing van ongeveer 17,5 GWh op jaarbasis. Voor het totale energieverbruik van AWV gaat het om een daling van 16% tegenover 2021. De totale energiebesparing is vergelijkbaar met het jaarlijks energieverbruik van +- 5000 gezinnen. In totaal gaat het om een investering van 84,5 miljoen euro als onderdeel van het relanceplan Vlaamse Veerkracht.

Op dit moment is ca. 20% van de verlichting op gewestwegen omgevormd naar led. De grote ‘verleddingsoperatie’ die vandaag start, zorgt dat tegen 2025 enkel nog led langs gewestwegen brandt. De provincie Limburg start als eerste, in Vlaams-Brabant starten de werken binnenkort. Tegen het einde van dit jaar wil AWV op snelheid zijn in de andere provincies.

Bij de vervanging krijgen alle nieuwe verlichtingstoestellen een afstandsbewakings- en sturingsmodule. 

“Dat laat toe om heel lokaal het verlichtingsniveau aan te passen aan de weers- en verkeersomstandigheden,” bevestigt minister Peeters. “Veiligheid primeert ten alle tijde. In tegenstelling tot snelwegen zijn er voetgangers en fietsers op onze gewestwegen; we moeten hun zichtbaarheid blijven garanderen. Maar het principe voor onze gewestwegen is in essentie dezelfde als op autosnelwegen: doven waar het kan, verlichten waar het moet.”

Voor minister Peeters moet er dan ook langs onze gewestwegen altijd verlicht worden ter hoogte van rotondes, verkeerslichten, aan op- en afritten of ongelijkvloerse kruisingen en op locaties waar het verkeer veel manoeuvres moet uitvoeren. Ook in bebouwde kommen of op plaatsen met veel bebouwing, op locaties met opeenvolging van voelbare bochten, bij tunnels en onderdoorgangen en bij wegenwerken moet het licht steeds aan blijven.

Vandaag brandt op onze gewestwegen ‘s nachts quasi continu alle verlichting. Na de ombouw zal er individueel per licht gestuurd kunnen worden en wordt het niet langer kiezen tussen aan of uit, maar kan er ook gedimd worden. Eerder deze maand kondigde de minister ook de ombouw van de autosnelwegverlichting aan tegen 2027.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief