Nieuws

16 april 2024

Minister Peeters investeert in 7 veilige schoolomgevingen in Hasselt

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters kent middelen toe aan de stad Hasselt om 7 schoolomgevingen in Hasselt veiliger te maken. Deze investering is mogelijk gemaakt via de subsidie 'Veilige Schoolomgeving', waarmee minister Peeters steden en gemeenten ondersteunt om de verkeersveiligheid in de directe omgeving van scholen op gemeentewegen te verbeteren. De subsidie dekt 50% van de uitgaven die in aanmerking komen, goed voor een Vlaamse tussenkomst van 40.228,33 euro. In Hasselt gaat het onder meer over thermoplastische markeringen en Octopuspalen en ‐beugels.

Minister Peeters benadrukt het belang van deze initiatieven: "We willen steden en gemeenten aanmoedigen om aanvragen in te dienen. Het blijft cruciaal dat we ouders veilige schoolroutes en -omgevingen bieden, zodat ze hun kinderen op een zelfstandige en veilige manier naar school kunnen laten gaan. Bovendien spelen kinderen een sleutelrol als fietsambassadeurs en kunnen ze op de middellange termijn bijdragen aan het bevorderen van duurzame vervoerswijzen."

De toegekende subsidies worden ingezet voor verschillende doeleinden, zoals het inrichten van schoolstraten, heraanleggen van fiets- en voetpaden, aanbrengen van markeringen, plaatsen van signalisatie en straatmeubilair en andere kleine infrastructurele ingrepen op gemeentewegen. De subsidie benut voornamelijk de lokale kennis van besturen over schoolomgevingen en -routes, waarbij steden en gemeenten een directe kijk hebben op hun grondgebied wat er kan en moet veranderen om de verkeersveiligheid te verhogen. De betrokken scholen zijn De Kameleon (Pastorijstraat), De Startlijn (Sint Amandusstraat), Conservatorium (Kunstlaan), SBS Rapertingen (Bieststraat), SBS De Sprankel (Molenstraat), Schakelschool (Grote Baan) en Kindercampus Godsheide (Vossenbergstraat).

“We hebben in Hasselt al volop ingezet op veilige schoolomgevingen, met onder andere acht schoolstraten, echter, verdere aanpassingen ter bevordering van de verkeersveiligheid blijven noodzakelijk.”, aldus schepen van Openbare Werken, Laurence Libert. “Tijdens de meest recente actie ‘Veilig naar school’, waarbij er in Limburg intensief werd gecontroleerd op het schoolverkeer, werden meer dan 800 Limburgse bestuurders beboet voor te snel rijden of andere overtredingen in de buurt van scholen. Dat toont dat we volop moeten blijven investeren, en de steun van minister Peeters is hierbij dan ook zeer welkom!”

Minister Peeters wil samen met lokale besturen de verkeersveiligheid in Vlaanderen verder verhogen. Daarom roept de minister op om te kijken waar er via kleine infrastructurele ingrepen schoolomgevingen beter beveiligd kunnen worden. Deze legislatuur trok minister Peeters al meer dan 25 miljoen euro uit voor de subsidies veilige schoolomgeving en veilige schoolroute (afgelopen) langs gemeentewegen.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief