17 september 2024
Fietstellers tonen stijging in fietsverkeer naar school en werk
Lees meer
Nieuws
27 september 2023
“Vandaag reeds stappen zetten om de mobiliteit van morgen voor te bereiden”
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters lanceert Vlaamse Taskforce Autonoom Vervoer. “Het doel van de Taskforce is de opkomst van autonoom vervoer in Vlaanderen in goede banen te leiden en nieuwe pilootprojecten maximaal te ondersteunen. Autonome mobiliteit is geen toekomstmuziek meer, maar een realiteit die we niet uit de weg kunnen gaan. Laat ons daarom niet wachten om te handelen en vandaag reeds stappen zetten om de mobiliteit van morgen voor te bereiden.”
Momenteel komt er wereldwijd een versnelling op gang in de ontwikkeling en implementatie van deze technologie. Vlaanderen kende de voorbije jaren al enkele experimenten en projecten op het vlak van autonoom vervoer. Om ook in Vlaanderen een koppositie te behouden en de brede potentiële voordelen van autonoom vervoer te incorporeren, stampt Vlaams minister Lydia Peeters een taskforce uit de grond, die alle benodigde knowhow bundelt en toepast in Vlaamse projecten.
“Om autonome mobiliteit verder in Vlaanderen te lanceren is het de taak van de overheid om een participatieve rol op te nemen om zo de markt te begeleiden. De Taskforce Autonoom Vervoer zal de ontwikkeling van het autonoom vervoer in Vlaanderen coördineren, vormgeven en in een stroomversnelling brengen. Ook nodigen we een brede groep private en academische stakeholders uit om deel te nemen aan de werkgroepen per thema”, aldus minister Peeters.
In een gezamenlijk initiatief onder leiding van het departement Mobiliteit en Openbare Werken, het Agentschap Wegen en Verkeer, het departement Economie, Wetenschap & Innovatie en De Lijn werd eerder reeds een strategische studie ‘gedeeld autonoom vervoer’ uitgewerkt. Deze leidde tot de aanbeveling om de komende jaren niet alleen nieuwe pilootprojecten op te starten maar ook een Taskforce autonoom vervoer op te richten, die de uitwerking van het beleid omtrent autonoom vervoer en ook de pilootprojecten autonoom vervoer zal coördineren.
Autonome en geconnecteerde voertuigen zullen steeds vaker opduiken in Vlaanderen. Zo zullen zelfrijdende voertuigen in de toekomst deel uitmaken van de mobiliteitsmix, een opportuniteit om de kwaliteit van het gedeeld vervoer te versterken. De verwachtingen zijn dat het Vlaamse mobiliteitslandschap op middellange termijn grondig zal wijzigen door de introductie van autonoom vervoer, zoals robottaxi’s en robotshuttles. Deze shuttles zijn niet alleen voordelig voor de mobiliteit, maar ook voor de verkeersveiligheid. De autonome shuttles kunnen immers andere weggebruikers zoals voetgangers en fietsers detecteren zodat botsingen op deze trajecten vermeden kunnen worden.
De verdere uitrol van autonoom vervoer zal volgens minister Peeters ook onze economie beïnvloeden: “Autonoom vervoer biedt onze maatschappij kansen. Niet enkel op vlak van rijkwaliteit en verkeersveiligheid, maar ook als nieuwe industrietak waar we vanuit onze Vlaamse economie op moeten inzetten. Door bijvoorbeeld de juiste slimme componenten of flankerende diensten te ontwikkelen, kunnen we een plaats veroveren op het wereldtoneel.”