Nieuws

27 januari 2023

Minister Peeters ondersteunt 32 organisaties die investeren in duurzaam woon-werkverkeer

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters trekt binnen het Pendelfonds 2,4 miljoen euro uit voor organisaties die investeren in duurzaam woon-werkverkeer. “32 organisaties kunnen rekenen op een financiële ondersteuning. Bij de nieuwe oproep hebben we gefocust op projecten die de verbinding tussen het openbaar vervoer en de werkplek verbeteren, de zogenaamde last mile”, duidt minister Peeters.

De fiets wordt steeds populairder in Vlaanderen, ook voor onze verplaatsingen van en naar het werk, maar het potentieel is nog bijzonder groot. Daarom geeft minister Peeters via het Pendelfonds bedrijven, organisaties en overheden die initiatieven willen nemen om het woon-werkverkeer duurzamer te maken een duwtje in de rug.

De minister lanceerde in april 2022 een nieuwe oproep voor het Pendelfonds. Projecten die het aantal autoverplaatsingen voor het woon-werkverkeer verminderen, kwamen in aanmerking voor een financiële ondersteuning. 

“Uit de grote interesse voor het Pendelfonds blijkt nog maar eens dat bedrijven in Vlaanderen sterke ambities hebben op het vlak van duurzaamheid. Vanuit de Vlaamse overheid trekken we 2,4 miljoen euro uit om 32 bedrijven en organisaties te ondersteunen die actie willen ondernemen om het woon-werkverkeer van hun werknemers te verduurzamen. Samen met private partners werken we richting een modal shift naar meer duurzame verplaatsingen”, zegt minister Peeters. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid heeft een coördinerende rol in het Pendelfonds.

Focus van de maatregelen

Met het Pendelfonds wordt een ruim gamma aan projecten ondersteund. Bedrijven en organisaties kunnen de Vlaamse steun aanwenden voor infrastructurele maatregelen, zoals het aanleggen van fietsdoorsteken op het terrein van de organisatie of het bedrijf, het voorzien van doucheruimtes of oplaadpunten voor elektrische fietsen, het opzetten van fietsdeelsystemen,...

Trends

De goedgekeurde projecten zetten onder meer in op het stimuleren van het fietsgebruik, het verhogen van de verkeersveiligheid, innovatie, samenwerking over bedrijfsgrenzen heen, en het vergroten van de bereikbaarheid van bedrijventerreinen.


Enkele opvallende vaststellingen rond de goedgekeurde dossiers:

  • 18 van de goedgekeurde dossiers (56,25%) behoren tot de privésector en 13 (40,63%) behoren tot de social profit. Er is 1 goedgekeurd dossier van een openbare instelling.
  • 6 goedgekeurde dossiers zijn samenwerkingen tussen bedrijven.
  • 40% van de goedgekeurde dossiers werd ingediend door kmo’s.

Meer informatie over het Pendelfonds vind je op www.pendelfonds.be.

Overzicht met alle organisaties: Pendelfonds tabel.pdf

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief