Nieuws

1 juni 2022

Minister Peeters opent eerste turboverkeersplein in België

Op 31 mei 2022 opende Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters officieel het eerste turboverkeersplein van België. Dit verkeersplein met stoplichten ligt aan het kruispunt Euro-Silo in Oostakker en zorgt er voor een vlotte en veilige doorgang voor verkeer van en naar Gent, Destelbergen en Zelzate. Een mijlpaal in het project R4WO, waarmee De Werkvennootschap 16 knooppunten op de R4 West en Oost wil omvormen. Van de vier quick wins, die vorig jaar al in uitvoering gingen, is het turboverkeersplein de eerste die klaar is.

Veiligheid voor auto’s én fietsers voorop

Minister Lydia Peeters opende het turboverkeersplein in aanwezigheid van Gents burgemeester De Clerq, Schepen Watteeuw, De Werkvennootschap en aannemer Willemen Infra. 

“Dit turboverkeersplein was hard nodig. Het vorige kruispunt was een knelpunt dat zorgde voor onveilige verkeerssituaties en filevorming. Met de bouw van dit turboverkeersplein nemen we dit weg en creëren we een veilige verbinding tussen de woonkernen, wat ook zorgt voor een betere leefbaarheid in de omgeving. Stuk voor stuk prioriteiten die ervoor zorgen dat we in Vlaanderen vlot, duurzaam en veilig verkeer mogelijk maken. En dit voor alle weggebruikers. Want ook voor fietsers was het geen veilige plaats om te rijden. Daarom hebben we gekozen voor een invulling die zorgt voor gestroomlijnd auto- en vrachtverkeer, en hebben we de fietssnelweg vernieuwd en verbreed. Op deze manier is er voldoende plaats voor alle weggebruikers.”, zegt minister Peeters.
&t=2s

Vlotte verbinding in elke richting

De minister opende in februari 2021 de werken aan het turboverkeersplein met een spadesteek op het terrein. De start van 15 maanden werk in uitvoering, waarbij de hinder voor het doorgaande verkeer tot een minimum beperkt bleef. In acht fasen werden rijstroken vernieuwd of volledig nieuw aangelegd, waarbij in totaal drie rijstroken in elke richting werden voorzien. Verkeer van en naar Gent, Destelbergen en Zelzate moet nu voorsorteren en kiest voor het oprijden van het verkeersplein de juiste rijstrook om zo vlot te kunnen doorrijden.

Vrachtwagens krijgen hierdoor ook meer ruimte. Zij kunnen grotere draaicirkels nemen. Vroeger was dit niet mogelijk door de kleine oppervlakte van het kruispunt met files tot gevolg. Slimme verkeerslichten detecteren de hoeveelheid verkeer en voorkomen onnodige wachttijd. Dankzij de vernieuwing en verbreding van de fietssnelweg én een groene berm tussen het turboverkeersplein en de fietssnelweg krijgen ook fietsers meer plaats om veilig langs de R4 te rijden. 

Wat staat er nog meer op de agenda van R4WO?

Het project R4WO is een enorm belangrijk mobiliteitsproject voor de regio. We investeren 655 miljoen euro in een vlotte en veilige Gentse kanaalzone. De hele R4 West en Oost (tussen Gent en het havengebied) wordt heringericht, waarbij in totaal 16 knooppunten worden aangepakt. Naast het turboverkeersplein zijn er nog drie quick wins die in 2022 worden afgerond: de bouw van twee fietsbruggen in Evergem en één fietsbrug in Mariakerke. Deze quick wins worden als eerste uitgevoerd om de werken aan de andere knooppunten vlotter te laten verlopen. Vanaf 2024 beginnen de werken aan de andere 12 knooppunten”, duidt Vlaams minister Peeters. 

Daarvoor is de gekozen aannemer BRAVO4 de afgelopen maanden verder aan de slag gegaan met het verfijnen van de basisontwerpen. Voor deze verfijnde plannen worden de komende maanden nieuwe omgevingsvergunningen aangevraagd, met bijhorende openbare onderzoeken. Tijdens de openbare onderzoeken kunnen inwoners een bezoek brengen aan de infomarkt in hun zone en hun vragen stellen. 

Blijf op de hoogte via de website

Blijf op de hoogte van de werken via www.R4WO.be en schrijf je in op de nieuwsbrief via www.R4WO.be/nieuwsbrief. Vragen of opmerkingen? Stuur gerust een mail naar info@R4WO.be.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief