Nieuws

25 augustus 2022

Minister Peeters opent nieuwe fietsbrug aan Ovaal van Wippelgem

De nieuwe fietsbrug over de R4 West, de Hultjenbrug, werd vandaag officieel geopend door minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: ‘’Een jaar geleden was ik hier voor de start van de werken en vandaag kunnen we de fietsbrug al openen. Dat is fantastisch nieuws, want de veiligheid van de actieve weggebruikers gaat er hier drastisch op vooruit. De R4 oversteken met de fiets aan de hand is niet meer nodig. Dankzij de fietsbrug worden de woonkernen in Wippelgem en Doornzele verbonden. Er zijn ook drie nieuwe fietskokers onder het Ovaal van Wippelgem, zodat de fietssnelweg F40 langs de R4 vlot aangesloten blijft.’’ De Zandekenbrug, iets verderop, wordt eind dit jaar opengesteld.

Comfortabele fietsverbindingen

De nieuwe fietsbruggen komen er dankzij het grote herinrichtingsproject R4 West en Oost, waarbij de Vlaamse Overheid meer dan 606 miljoen euro investeert in de Gentse kanaalzone. Kwalitatieve fietsinfrastructuur is daarbij belangrijker dan ooit. Zo zal je na de herinrichting langs zowel de R4 West als de R4 Oost meer dan 12 km kunnen fietsen zonder één auto tegen te komen.

“Vlotter en veiliger fietsverkeer in de Gentse Kanaalzone is een van de speerpunten binnen het project van de herinrichting van de R4 West en Oost. Naast het turboverkeersplein aan Euro-Silo, zijn er drie fietsbruggen die we versneld uitvoeren. Vandaag gaat de eerste daarvan open. Het hele project R4 West en Oost zal de fiets in de regio veel aantrekkelijker maken. De fietser krijgt vrije baan, want waar het vandaag onveilig is, zorgen we met dit project voor vlotte, veilige, comfortabele, conflictvrije fietspaden, -kokers en -snelwegen.  aldus minister Peeters. 

Twee fietsbruggen in Evergem

De Zandekenbrug komt er aan de Hoogstraat en zorgt ervoor dat je binnenkort afgeschermd over de R4 van Kluizen naar het havengebied Zandeken kan fietsen. De Hultjenbrug – vandaag geopend – bevindt zich aan het Ovaal van Wippelgem, waardoor het fietsverkeer vlot tussen Wippelgem en Doornzele kan rijden. Daarnaast zijn er drie nieuwe fietskokers onder het Ovaal van Wippelgem. Beide bruggen en fietskokers zorgen voor duurzame verbindingen met de bestaande fietspaden in de buurt. Zo kan je als fietser vlot aansluiten op de fietssnelweg F40 langs de R4, de fietssnelweg F401 richting de haven en de parallelweg Jacques Paryslaan.  “Met de fietsbruggen en fietskokers hopen we buurtbewoners en pendelaars aan te zetten om zoveel mogelijk verplaatsingen met de fiets te maken.”, aldus minister Peeters.

Ook aan de derde fietsbrug, over de R4 aan de Vijfhoekstraat in Mariakerke, wordt momenteel gewerkt.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief