Nieuws

21 november 2023

Minister Peeters opent spitsstroken tussen Beringen en Ham

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft voor de start van de ochtendspits op dinsdag 21 november 2023 de nieuwe spitstroken op de E313 tussen Beringen en Ham geopend. Na de laatste afwerkingen en controles zijn dezeklaar voor ingebruikname. “De voorbije weken werden de portieken met dynamische signalisatieborden getest, de nodige verkeersborden in de zijbermen geïnstalleerd en de laatste blinde vlekken onder de seinbruggen weggewerkt”, aldus minister Peeters.

De ingebruikname van deze spitsstroken is een grote sprong voorwaarts voor de mobiliteit in de regio. Het dynamische gebruik van deze spitsstroken zullen de doorstroming verbeteren en files met aansluitend sluipverkeer verminderen. Minister Peeters trok hiervoor 12,2 miljoen euro uit. Ze worden dynamisch opengesteld tussen 6 uur ‘s morgens en 20 uur ‘s avonds. 

“Door een vlotte samenwerking tussen alle partners en gunstige werfomstandigheden zijn de werken enkele maanden vroeger klaar dan gepland. Een huzarenstukje voor een snelwegwerf met dergelijke technische installaties, configuraties en infrastructurele aanpassingen”, duidt minister Peeters.

Volgende stap spitsstroken Lummen-Hasselt

Om de doorstroming op de E313 verder te verbeteren, wil minister Peeters de bestaande spitsstroken in Limburg doortrekken tussen Lummen en Hasselt-West (in beide rijrichtingen). Zo zal het verkeer ook in deze zone op bepaalde tijdstippen over drie in plaats van twee rijstroken beschikken. Minister Peeters voorziet op haar ontwerp investeringsplan voor 2024 15 miljoen euro voor de uitvoering van dit project.

Na een uitgebreide MER-studie werd er eind september een omgevingsvergunning aangevraagd voor het wegvak tussen Lummen en Hasselt-West. Deze week startte het openbaar onderzoek en in het kader van deze aanvraag organiseert het Agentschap Wegen en Verkeer op 28 november een digitaal infomoment om meer toelichting te geven aan alle geïnteresseerden.

“De bestaande pechstrook zal in elke richting ingezet worden als dynamische derde rijstrook.Zo pakken we ook hier de congestieproblematiek aan”, aldus minister Peeters. “Er dienen daardoor pechhavens aangelegd te worden om de 500 meter en seinbruggen om de 750 meter. In een eerste uitvoeringsfase gaat het over een afstand van zo’n 6 kilometer tussen het complex Lummen en Hasselt-West, in de richting van Luik. Gelijktijdig zal de snelweg in deze zone uitgerust worden met een geluidsreducerend asfalt.”

Start openbaar onderzoek omgevingsvergunning

In het kader van het openbaar onderzoek organiseert AWV een digitaal infomoment op dinsdag 28 november 2023 om 19.30 uur. Tijdens het infomoment licht men samen met de partners de aanvraag tot omgevingsvergunning toe en wat dit voor de omgeving betekent. Iedereen is welkom na inschrijving via wegenenverkeer.be/E313LummenHasselt.

© MOW

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief