Nieuws

24 januari 2024

Minister Peeters reageert positief op fietsresultaten uit de Gemeente-Stadsmonitor

“Investeren in fietsveiligheid en -infrastructuur loont”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters reageert positief op de fietsresultaten uit de nieuwe Gemeente-Stadsmonitor, die een stijging van de tevredenheid van burgers over hun fietservaring laat zien. “Het is motiverend om in deze editie van de Gemeente-Stadsmonitor te zien dat burgers het steeds veiliger fietsen vinden in hun buurt. Er is duidelijk nog heel wat werk aan de winkel, maar de positieve evolutie in de resultaten wat veilig fietsen betreft, bevestigt nog maar eens dat investeren in fietsveiligheid en -infrastructuur loont. Hoe veiliger mensen zich voelen op de fiets, hoe groter de kans dat ze ook vaker voor de fiets als vervoersmiddel zullen kiezen. Op die manier zijn we goed op weg naar een duurzamer mobiliteitssysteem.”

Minister Peeters heeft van de fiets een echte topprioriteit gemaakt in haar beleid. In 2023 heeft de minister de nieuwe Fietsambitie voor Vlaanderen voorgesteld. 

“Het fietsaandeel in onze verplaatsingen stijgt, maar er is nog een enorme groeimarge en die moeten we benutten. Aan de hand van een maatregelenpakket zet de nieuwe Fietsambitie koers richting een 2040 waarin we meer dan 30% van onze verplaatsingen met de fiets afleggen”, aldus minister Peeters.

Deze legislatuur maakt minister Peeters maar liefst 1,4 miljard euro vrij voor veilige en comfortabele fietspaden. Daarnaast ondersteunt deze Vlaamse Regering onder impuls van minister Peeters ook de provincies en lokale besturen bij het uitvoeren van hun fietsambities, o.a. via het Fietsfonds en het Kopenhagenplan. Die investeringen zijn niet allemaal meteen merkbaar in de praktijk, maar brengen op langere termijn weldegelijk op: 

“Infrastructuur aanleggen en verbeteren gaat helaas niet van vandaag op morgen”, stelt minister Peeters. “Ook fietsinfrastructuurprojecten kennen jammer genoeg vaak nog een lange doorlooptijd, maar fietsers zullen in de komende jaren steeds meer de positieve impact voelen van onze inspanningen deze legislatuur.”

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief