Nieuws

20 september 2021

Minister Peeters roept Vlamingen op te stemmen op favoriete fietsgemeente/fietsstad

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters geeft vandaag de aftrap van Fietsgemeente/Fietsstad 2022, de grootscheepse wedstrijd waarmee alle Vlamingen kunnen aangeven welke gemeente of stad volgens hen het meest fietsvriendelijk is. Deze aftrap gebeurt niet toevallig in de Week van de Mobiliteit waar duurzame mobiliteit in heel Vlaanderen in de kijker wordt gezet. Met Fietsgemeente/Fietsstad 2022 zet de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) in samenwerking met de Fietsersbond en de Vlaamse overheid lokale overheden met een sterk fietsbeleid in de bloemetjes. Iedereen die dat wil kan vanaf vandaag een stem uitbrengen, de uiteindelijke winnaars worden bekendgemaakt door minister Peeters op het Vlaamse Fietscongres in mei volgend jaar.

Met de verkiezingen voor Fietsgemeente/Fietsstad willen de Vlaamse overheid, de VSV, het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en de Fietsersbond steden en gemeenten aansporen om te zorgen voor veiliger, aangenamer en vlotter fietsverkeer. Lokale overheden die hierin het voortouw nemen en een inspirerende voorbeeldrol vervullen voor de rest van Vlaanderen, worden beloond met de titel “Fietsgemeente/Fietsstad 2022” en een geldprijs.

Negen genomineerden, drie winnaars

Net als bij de vorige editie is er een belangrijke rol weggelegd voor het grote publiek: fietsende Vlamingen hebben zelf de kans om hun favoriete fietsstad of -gemeente te nomineren. Alle Vlaamse steden en gemeenten komen daarvoor in aanmerking. Op basis van het aantal inwoners worden ze onderverdeeld in drie categorieën: klein, middelgroot en groot. De top drie per categorie die uit de publieksbevraging naar voren komt, kan vervolgens meedingen naar de eindtitel en wordt door een vakjury objectief onder de loep genomen. Van de in totaal negen genomineerden wordt één stad of gemeente per categorie tot winnaar bekroond.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Het voorbije jaar hebben we massaal de fiets (her)ontdekt, niet alleen voor sport en ontspanning maar ook voor de dagelijkse verplaatsingen naar de winkel, de school of het werk. Dat is op alle vlakken top, want fietsen zorgt voor extra lichaamsbeweging en is dus goed voor de gezondheid, maar het is ook goed voor de mobiliteit en het milieu. Om nog meer mensen voor de fiets te laten kiezen, is het bovendien van kapitaal belang dat lokale overheden werk maken van een goed fietsbeleid. Vanuit Vlaanderen willen we deze fietsambitie ondersteunen en maken we in 2021 naast 355 miljoen euro voor fietsinfrastructuur langs gewestwegen, ook verschillende subsidies vrij voor lokale besturen voor veilige schoolomgevingen, schoolroutes en fietspaden langs gemeentewegen.”

Laat je stem horen!

Door Vlamingen hun favoriete fietsgemeente of stad te laten kiezen, hopen we lokale besturen te inspireren en tot actie aan te zetten. Samen zetten we onze schouders onder een fietsveilig en -vriendelijk Vlaanderen”, zegt minister Peeters.

Om de verkiezingen goed te laten verlopen is het belangrijk dat zo veel mogelijk fietsers hun mening geven. Een online stem uitbrengen kan op www.fietsgemeente.be. Het volstaat om de naam van je favoriete fietsgemeente of -stad aan te duiden en een aantal vragen te beantwoorden over de fietsveiligheid en -vriendelijkheid van de gekozen plaats. Stemmen kan tot en met donderdag 31 oktober, de winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Vlaamse Fietscongres van 31 mei volgend jaar.

Meer informatie: www.fietsgemeente.be

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief