Nieuws

14 juni 2023

Minister Peeters: “Ronde tafel moet problematiek agressie op openbaar vervoer aanpakken”

In het Vlaams-Brabantse Tienen is maandagmiddag een buschauffeur van De Lijn in elkaar geslagen. “Laat me duidelijk stellen dat elke vorm van agressie er een teveel is. De betrokken chauffeur wens ik een spoedig herstel toe en veel kracht bij het verwerkingsproces”, aldus minister Peeters. “We ondernemen samen met De Lijn heel wat om agressie tegen te gaan. Na het zoveelste incident kunnen we alleen maar vaststellen dat er een maatschappelijk probleem is en het tijd wordt dat we hier paal en perk aan stellen.” Minister Peeters organiseert op korte termijn met alle betrokkenen en samen met de federale minister bevoegd voor justitie Vincent Van Quickenborne een ronde tafel om deze problematiek in een breder kader aan te pakken.

Samen met De Lijn kiest minister Peeters voor een totaalaanpak om de chauffeurs maximaal te beschermen denk o.a. aan sensibiliseringscampagnes of een opleiding. Ook worden alle nieuwe bussen uitgerust met een afgesloten stuurpost wat de veiligheid moet verhogen. Minister Peeters wil ook verder werk maken van het gericht inzetten van controleurs en kijkt hiervoor ook naar een integrale samenwerking met de politie. Uiteraard zijn camera’s op de voertuigen en een goed werkend monitoringsysteem van waar de agressie plaatsvindt ook elementen die moeten zorgen voor minder gevallen van agressie op het openbaar vervoer. “De Lijn doet er alles aan onze chauffeurs maximaal ter beschermen, maar blijkbaar vinden bepaalde agressors het normaal dat ze onze mensen aanvallen", aldus Peeters.

Gemeentelijk busverbod

Voorkomen is beter dan genezen, maar minister Peeters wil ook drastische kortetermijnmaatregelen, als reactie op de agressie. Denk bijvoorbeeld aan het gemeentelijke busverbod. Na een agressiegeval in Kortrijk heeft de dader daar op initiatief van de burgemeester een verbod opgelegd gekregen om de bus te nemen. Concreet gaat het over een verbod van 2 maanden met daaraan gekoppeld een verplicht begeleidingstraject. “Bij de amokmakers moeten we een gedragsverandering creëren. Straffen zonder bijsturen heeft geen zin”, besluit minister Peeters.

Meer nieuws

Graag op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief