17 september 2024
Fietstellers tonen stijging in fietsverkeer naar school en werk
Lees meer
Nieuws
16 september 2022
Vrijdag 16 september staat de 16de Strapdag op de schoolkalender. De auto blijft op stal en duizenden leerlingen stappen en trappen op die dag naar school. “Deze legislatuur maakten we al meer dan 1.500 schoolomgevingen veiliger in 215 Vlaamse steden en gemeenten. Een totale investering van 9,7 miljoen euro waarbij de actieve weggebruiker centraal staat”, zegt minister Peeters. De Strapdag is de ideale gelegenheid om de gloednieuwe TV-reeks van Zeppe & Zikki aan te kondigen waarin de boegbeelden voor veilig verkeer op avontuur gaan met bekende Vlamingen.
Tijdens de Week van de Mobiliteit nemen maar liefst 1.400 scholen deel aan de jaarlijkse Strapdag.
“Veel kinderen wonen op minder dan 3 km van school en toch valt de keuze nog te vaak op de auto. Met de Strapdag willen we hier verandering in brengen, door de leuke aspecten van stappen en trappen in de verf te zetten”, aldus Lydia Peeters. “En hoe kan dat beter dan samen met onze boegbeelden voor veilig verkeer Zeppe & Zikki. Na 5 jaar brengen ze met steun van de Vlaamse overheid een gloednieuwe TV-reeks uit, waarin ze deze keer op avontuur gaan in hun busje in het gezelschap van enkele bekende Vlamingen. Om zo opnieuw op een toffe manier een verkeersveiligheidsboodschap over brengen naar scholieren.”
Gemiddeld raken 13 jongeren per dag onderweg naar school gewond in een verkeersongeval (cijfers VIAS). Het beveiligen van schoolomgevingen blijft dan ook nodig en daar draagt minister Peeters ook aan bij via de subsidie veilige schoolomgeving en schoolroute. Steden en gemeenten kunnen de subsidie aanvragen voor projecten die door snel uitvoerbare ingrepen de verkeersveiligheid verhogen.
“De lokale besturen zijn belangrijke partners in het verhogen van de verkeersveiligheid. Zij weten best waar er gevaarlijke punten zijn op hun grondgebied”, zegt minister Peeters. “Zo hebben we deze legislatuur al 1.559 omgevingen in 215 steden en gemeenten kunnen beveiligen, een investering van 9,7 miljoen euro. En ook 187 schoolroutes in 72 steden en gemeenten werden veiliger gemaakt, een investering van 7 miljoen euro. Samen met de lokale besturen willen we de verkeersveiligheid van en naar school drastisch verhogen en zo ouders het vertrouwen geven om hun kinderen met de fiets of te voet naar de school te laten gaan.”
Maar ook buiten de schoolomgeving moeten kinderen zich veilig kunnen verplaatsen. Daarom gaf minister Peeters de kindnorm een belangrijke plaats in het Verkeersveiligheidsplan:
“We willen onze wegen in Vlaanderen zodanig verbeteren, dat elk kind zich zelfstandig en veilig kan verplaatsen. Wat goed en veilig is voor een kind, is goed en veilig voor eenieder. Pas dan zullen ouders en leerkrachten hun kinderen of leerlingen met een gerust gevoel met de fiets naar hun school, hobby of sportclub laten gaan Bovendien zijn kinderen de ideale fietsambassadeurs om op middellange termijn de modal shift naar meer duurzame verplaatsingen mee te realiseren.”